Спасяват старите къщи на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:17 / 08.12.2011Коментари ()1397
©
Видни архитекти, краеведи, интелектуалци и студенти се обединиха за спасяване на старите къщи - паметници на културата, край морето.

Те са около 650, като само до 1998 г. са били унищожени 400, казва един от инициаторите на каузата - студентът по право Християн Облаков. Бъдещият юрист е автор на три книги от поредицата Забравените архитект", част от които са посветени на архитекта аристократ Дабко Дабков, както и на известния на всички кореняци и потомците им - архитект Стефан Венедикт Попов. Сега се очаква да излезе от печат и книгата му за арх. Георги Костов, проектирал над 200 емблематични сгради край морето.

В началото на 2012 г. ще бъде регистрирано сдружението Варненско историко-архитектурно дружество (ВИАД). Името и целите му са препратка към създаденото преди повече от 100 години сдружение БИАД - Българо-инженерно архитектурно дружество, което иска в 20-те години на миналия век, да промени ориенталския облик на морския град и да го превърне в красив европейски. Век по-късно ние се обединяваме, за да съхраним това, казва младият студент. Десетки стари и красиви къщи край морето се рушат или отдавна багерите минаха върху тях. Не отдавна гръмна скандала с известната "Картофена къща" в центъра на града. Във Варна е съборен и историческия хан на Хасан Налбантоглу, в която през 1867 година отсяда султанът на Османската империя Абдул Азис и подписва акт, с който позволява на българите във Варна да направят махала.

С последните изменения в закона за културното наследство е посочена отговорността на общината, когато една сграда се руши и не се поддържа добросъвестно от нейните собственици, посочи Облаков. След подаден сигнал трябва да се задължи в 14-дневен срок той да започне реставриране и консервиране на имота. Ако не спази срока, тогава общината извършва ремонт за негова сметка и влиза в законна ипотека на частта от имота, с която трябва да се удовлетвори като кредитор. Собствениците на паметници на културата са освободени от данък сгради - форма, която ги стимулира да използват тези пари за поддръжката им.

Източник: в. "Стандарт"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Spasyavat-starite-kushti-na-Varna-311347
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.