90% от смъртните случаи при делфините са плод на човешка намеса
Автор: Екип Varna24.bg 12:42 / 20.12.2011Коментари ()550
©
90% от смъртните случаи при делфините са плод на човешка намеса, е показало изследване на Института по рибни ресурси, проведено от гл.ас. Константин Михайлов.

Най-пагубно върху морските бозайници се отразяват хрилните мрежи за улов на калкан. Учените наблюдавали най-голяма смъртност при делфините именно в периода, в който е разрешен уловът на дънната риба - април-юли. Аутопсиите показали, че много от умрелите женски в този период са с активни млечни жлези, което сочело пряка зависимост между риболова и нарушената репродуктивност сред китоподобните.

До момента всички наблюдения са извършвани от брега, като тази и миналата година за първи път е направен мониторинг и от рибарски лодки. Според Михайлов делфините влизат в рибарските мрежи, защото те са много тънки и в тяхна близост не могат да ехолоцират. В много страни от Средиземноморския басейн успешно са въведени акустични устройства, които предават на честотата на възприятие на делфините. През следващата година на международно ниво ще бъде финансирано мащабно проучване на популацията на делфините в Черно море. То ще бъде извършено със самолети и кораби, а средства за него ще получат всички черноморски държави.

Източник: в. Народно дело


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/90-ot-smurtnite-sluchai-pri-delfinite-sa-plod-na-choveshka-namesa-314365
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.