БЧК не скри: Варна има нужда от хуманитарна помощ
Автор: Екип Varna24.bg 12:04 / 21.12.2011Коментари ()731
©
Макар че България е член на ЕС, страната ни отново има нужда от хуманитарната помощ на западни дарители, както в началото на прехода. Това констатира председателят на БЧК - Варна, Илия Раев. Той намекна, че през следващата година към Варна може би пак ще се насочат ТИР-овете с помощи на щедрите германки Бригите Шварц и Хайке Зайгер, които от 10 години си сътрудничат с местните червенокръстци.

Възможност за получаване на хуманитарни пратки има и от Франция, но Илия Раев предпочете да не дава повече подробности по темата на този етап. "Много повече отпреди са хората, които идват при нас, включително и в сградата ни, и търсят храна, пари или лекарства", коментира председателят на БЧК. Той допълни, че организацията помага с каквото може, а също и че въпреки кризата все още няма спонсори, които да откажат подкрепа на международната организация.
Раев допълни, че се мисли върху нови варианти за набиране на средства. Един от тях е за създаване на нещо като културен център в сградата на БЧК, където да се прожектират филми, разкри бившият директор на ФКЦ. Освен това върху сградата на организацията има вариант за разполагане на външна реклама. Трети начин за допълнително набиране на средства е провеждането на курсове. БЧК ще предложи на различни фирми, чиито работници са изложени на риск, да проведе обучение по първа помощ, като наученото в него може да бъде много ефикасно при различни инциденти.

От БЧК са решили тази година да помогнат празничното настроение да стигне до децата, които ще останат настанени в различни болнични отделения за Коледа и Нова година. На 29 декември от организацията ще ги посетят и ще им раздадат подаръци, осигурени от фондацията на известната френска певица от български произход Силви Вартан.

Червенокръстците също така припомниха, че на различни обществени места във Варна има оставени общо 56 техни прозрачни кутии за дарения. След Нова година броят им ще се увеличи почти двойно, съобщиха от хуманитарната структура.

Източник: в. Народно дело


https://www.varna24.bg/novini/varna/BChK-ne-skri-Varna-ima-nuzhda-ot-humanitarna-pomosht-314613
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.