270 новорегистрирани фирми във Варна вече с нарушения
Автор: Екип Varna24.bg 12:45 / 27.12.2011Коментари ()981
© Varna24.bg
От 1 януари 2012 година всички регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност /ЗДДС/ лица, които имат повече от 5 записа в дневника за покупки/продажби, подават справка-декларация в НАП задължително по електронен път. След извършената промяна в закона за ДДС в началото на декември, 17 233 варненски фирми трябва да се съобразят с новото изискване. Справка-декларация се подава до 14-то число включително на месеца, следващ данъчния период, за който се отнася. Подаването на справките по електронен път изисква наличието на електронен подпис, издаден от лицензиран доставчик на удостоверителни услуги.

От началото на годината НАП Варна е извършила 1728 проверки на варненски фирми, които не са подавали справка-декларация за дължимия данък, не са внасяли или са внасяли със закъснение ДДС. 571 от проверките са приключили с актове за дерегистрация по ДДС, като 270 от фирмите са новорегистрирани през 2011 година и още в първите месеци на дейността си са нарушили данъчното законодателство. С влизането в сила на актовете за дерегистрация е отнето правото на фирмите да ползват данъчен кредит и да начисляват ДДС.

Лицата и фирмите, които са спрели временно дейността си, но са регистрирани по ЗДДС, не са освободени от задължението да подават справка - декларация всеки месец, напомнят от НАП Варна. Това задължение отпада след подаване на заявление и връчване на акт за дерегистрация от приходната агенция.

Източник: dnesplus.com



https://www.varna24.bg/novini/varna/270-novoregistrirani-firmi-vuv-Varna-veche-s-narusheniya-315853
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.