Разглеждат пореден иск срещу купувач на имот на "Дамбата" в Балчик
Автор: Екип Varna24.bg 15:25 / 09.01.2012Коментари ()536
© Varna24.bg
Окръжен съд-Добрич даде ход и назначи съдебно-техническа експертиза по гражданското дело, образувано по искове на държавата чрез министъра на регионалното развитие и благоустройството и пълномощника му областен управител на област Добрич, против "ЗАРИ СС" ООД гр. Балчик. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Ищецът претендира ответникът да бъде осъден да й предаде владението на недвижим имот земя с площ от 4 813 кв. м на "Дамбата" в Балчик. Представителите на държавата искат да бъде установено, че имотът е придобит от "ЗАРИ СС" ООД в резултат на нищожен договор и не е негова собственост. Цената на всеки от предявените три иска е 113 707,12 лв. Исковете са предявени през 2010 г., но на 19 ноември 2010 г. съдът спря делото, защото прецени, че от значение за решаването му е административно производство, свързано с установяване на действителността или нищожността на заповед на Областния управител на Добрич от 25 май 2009 г., с която ответното дружество е определено за купувач на недвижимия имот. Процесът бе възобновен въз основа на решение на Върховния административен съд от 08 ноември 2011 г., с което оставя в сила решение на Добричкия административен съд от 08 юли 2011 г.

С него първоинстанционният съд обявява по протест на Окръжна прокуратура - Добрич, нищожността на Заповед №РД11-04-59/25.05.2009 г., с която областният управител на Добрич определя "ЗАРИ СС" ООД гр. Балчик за купувач на недвижимия имот. По делото пред Окръжен съд - Добрич ищецът твърди, че с договор от 09 юли 2009 г. за продажба на недвижим имот, актуван като частна държавна собственост, е продадена на ответника по делото земя с площ 4 813 кв. м. Така на ответното дружество като купувач е прехвърлено право на собственост върху имот със статут на изключителна държавна собственост. Претендира се, че са нарушени Конституцията на Република България, Законът за държавната собственост и правилника за приложението му. Посочва се, че имотът е изключителна държавна собственост и неправилно е актуван като частна държавна собственост. Не е допустима продажбата на имоти от този вид, тъй като е част от хидротехническо, брегоукрепващо съоръжение - "Дамба", в град Балчик, изградено в акваторията на Черно море. Строителството му е извършено с европейски средства в рамките на Проект "България - защита на речните и морските брегове от ерозията и абразията на водата и свързаните с тях свлачищни процеси" и е финансиран чрез държавен заем от Европейската инвестиционна банка. Ищецът смята, че е нарушен също Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, който регламентира, че не може да бъдат обявени за частна държавна собственост и да бъдат предмет на разпоредителни сделки брегоукрепителните и брегозащитните системи. По тази причина юрисконсултите на държавата твърдят, че договорът за продажба на имота има невъзможен предмет по Закона за задълженията и договорите, а след като е нищожен контрактът не може да породи вещно прехвърлително действие по Закона за собствеността. Ответникът "ЗАРИ СС" ООД оспорва основателността на предявените искове и иска да задържи имота докато му се върнат парите, платени за имота. За изясняване на делото Окръжен съд - Добрич назначи съдебно-техническа експертиза, която трябва да идентифицира имота и да отговори какъв е бил статутът му преди актуването му като частна държавна собственост, идентичен ли е имотът в акта за частна държавна собственост с този, обект на продажба с договора от 09 юли 2009 г., да се идентифицира брегоукрепителното съоръжение и дали то се ползва по предназначение, какъв е бил имотът преди актуването му като частна държавна собственост и други. Съдът прие по делото представена от ответника молба за отмяна на решението на Върховния административен съд от 08 ноември миналата година. Делото е отложено за 03 февруари 2012 г.


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Razglezhdat-poreden-isk-sreshtu-kupuvach-na-imot-na-Dambata-v-Balchik-318726
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.