Събират стари гуми безплатно във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:35 / 12.01.2012Коментари ()2343
© Impact Press Group
Извозването на отпадни гуми става безплатно за всички физически и юридически лица от Варна, в това число автосервизи, площадки за разкомплектоване на автомобили и др. Това е възможно по силата на договор между общината и оползотворяващата организация "Екогуми" АД. В морската столица старите гуми се събират от фирма подизпълнител - "Астонсервиз" ООД. Контрактът бе подписан още миналата година в отговор на Закона по управление на отпадъците и Наредбата за третиране на излезли от употреба гуми. Съгласно тях "всеки гражданин краен потребител може да предаде стари (излезли от употреба) гуми безвъзмездно на всяко лице, което извършва продажба и/или смяна на гуми", предупредиха от община Варна.

От администрацията уточняват още, че фирмите, които сменят или продават гуми, нямат право да искат възнаграждение за предадените стари гуми и са задължени да осигурят възможност за приемането им. Към момента избраният подизпълнител е сключил договори за събиране на излезли от употреба гуми с общо 10 фирми, сред които е и общинският превозвач "Градски транспорт".

По силата на договор с общината безплатно се събира и транспортира и излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване. Ангажимент за това е поела оползотворяващата организация "Еко батери" АД - София, чийто подизпълнител във Варна е "Сплавкомерс" АД. Мобилни екипи на фирмата извозват ненужната стара техника след заявка на е-mail order@makmetal.eu или на телефон 0887 77 19 73.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Subirat-stari-gumi-bezplatno-vuv-Varna-319550
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.