Екокатастрофа висне над Тополи заради сметище
Автор: Екип Varna24.bg 08:47 / 17.01.2012Коментари ()765
© Varna24.bg
Снимка Архив
Строителни отпадъци засипват декари плодородна земя в Тополи. Заради едно от микросметищата над селото буквално висне екокатастрофа. Проблемният участък бил точно на границата между Тополи и Езерово. Асфалтираният път там вече е буквално заринат от безотговорно изхвърлени строителни отпадъци, но по-страшното е, че боклуците покриват и канала от пречиствателната станция на ТЕЦ-а.

Съоръжението стига до езерото. Чрез него при евентуални аварии се изпуска вода, но сега е затрупано от отпадъци, алармира кметът на Тополи Демир Георгиев. Много от частните имоти в района на екарисажа също били превърнати в строителни сметища. С отпадъци били засипани и земи до бившия Домостроителен комбинат. Проверката там показала, че собственикът на имот от 3 дка е получил разрешение от екоминистерството през 2007 г., за да ползва терена за рекултивация. Напълно затрупани със строителни отпадъци обаче вече били и съседните парцели, за които мъжът твърдял, че има уговорка да ги изкупи от притежателите им. Сигнал за това бе подаден от съветници още в края на миналата година. Тогава стана ясно, че въпросното сметище функционира на ръба на закона. В резултат от полулегалната дейност се засипвал с боклуци и извор с промишлена вода, който се ползва от около 70 фирми.

Като кмет на селото имам ангажимента да опазвам стопанските земи и екокултурите, но сам не мога да се справя. Неведнъж засичах камиони, които изсипват строителни отпадъци на територията на Тополи. Махах на шофьорите, виках след тях, но те невъзмутимо продължаваха. Проследих ги, разполагам и със снимки, които дори запечатват номерата на автомобилите. Изпратил съм ги в община Варна, за да се предприемат мерки срещу нарушителите, но промяна няма. Една от служителките в кметството, която също се включва в проверките за незаконните сметища, дори бе заплашвана с щанги от водачи на камиони, разказа Демир Георгиев. Той е подал официално искане до общинската администрация в новия бюджет да бъдат отпуснати средства за разкриването на 2 нови щатни бройки - полски пазачи, които да патрулират, за да се сложи край на безобразията.

Собственици на имоти в селото засипват кметството със сигнали, че насред плодородните им земи са цъфнали микросметища. Проблемът придобива огромни мащаби - от земеделска кооперация дори се жалваха, че във фонд "Земеделие" не искат да признаят около 15 дка от нивите, които обработват. Причината е, че сателитни снимки са запечатали бунищата и хвърлят сянка на съмнение, че въпросните площи са обработваеми, посочи още Демир Георгиев.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Ekokatastrofa-visne-nad-Topoli-zaradi-smetishte-320831
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.