Отмъкнаха портите на Дома на покойника в Гроздьово
Автор: Екип Varna24.bg 11:12 / 23.01.2012Коментари ()1348
© Народно дело
Металните врати на Дома на покойника в гробището на Гроздьово бяха отмъкнати по време на снеговалежа в съботния следобед, съобщи кметът на селото Николай Облаков. Сградата е строена в началото на 80-те години и е кажи-речи изтърбушена. Въпреки това в лошо време хората я ползват, за да се сбогуват с покойниците на завет и сухо. По думите на местните сградата не се ползва активно поне от петнайсетина години, тъй като кметството няма средства да я поддържа. Същото се отнася и за оградата на гробищния парк.

"Домът на покойника се нуждае от основен ремонт и съм предложил това да се свърши тази година, но от общината са категорични, че през следващите месеци пари ще се отпускат само за най-наложителните нужди. Така че нямам надежда предложението ми да бъде одобрено", коментира Облаков.

Той допълни, че не само Домът на покойника е подложен на вандалски набези и кражби. Миналото лято е било унищожено триетажното фонтанче на площада, а преди това човекът се жалил в полицията и заради откраднати улични капаци. Но тъй като търсенето на виновните не дало резултат, той не е подал оплакване срещу задигнатите преди ден метални порти на гробището.

Инак хората разказват, че кметството няма средства да поддържа гробищния парк. В селото има църква, но никога не е имало поп. За храма се грижи епитроп, който поддържа църквичката и продава свещите. Когато се наложи някакъв ремонт, се събират дарения. Ако някой почине, близките търсят свещеник от друго населено място. В противен случай опяването става с готова реч, предоставена от кметството, която се чете от член на опечаленото семейство.

Източник: в. Народно дело


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Otmuknaha-portite-na-Doma-na-pokoinika-v-Grozdyovo-322644
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.