Световната банка: 23% от трудовата сила в България е от ромски произход
Автор: Екип Varna24.bg 16:37 / 23.01.2012Коментари ()949
© Varna24.bg
23 % от трудовата сила на пазара в България е от ромски произход, показват данни на Световната банка. "Силно вярваме, че инвестирането в ромското образование и включване е умна икономика". Това каза вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Филип льо Уру, който присъства на конференция на тема "Управление за постигане на резултати: Ефективен мониторинг и оценка на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020)".

Форумът е организиран от Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) към Министерския съвет съвместно със Световната банка.

Вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Филип льо Уру поздрави правителството за националната стратегия. По думите му - това дава много силен сигнал за ангажимент.

Посланикът на Дания у нас Коре Янсон заяви, че темата за интеграция на ромите е важна както за България, така и за Европа. България може да служи като едно вдъхновение с впечатляващите промени, смята Коре Янсон, който посочи, че в много страни все още не са разработени достатъчно инструменти, свързани с ромската интеграция.

От своя страна министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов заяви, че ромите трябва да бъдат част от икономическото развитие на страната и че правителствената стратегия за циганската интеграция стъпва на всичко постигнато досега, като това не означава, че трябва да бъдат премълчавани слабостите и грешките. Той благодари на американското посолство в България за предложенията и инициативите, свързани с ромската интеграция.



https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Svetovnata-banka-23-ot-trudovata-sila-v-Bulgariya-e-ot-romski-proizhod-322785
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.