Скандал с безплатните карти на пенсионерите във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:05 / 09.02.2012Коментари ()1533
© Varna24.bg
Грандиозен скандал зрее заради безплатните карти на най-възрастните варненци за автобуса. Чиновническо нехайство по темата практически може да остави хората над 65 години без възможност да ползват новоотреденото си от 1-и февруари право да пътуват безплатно по една линия на градския транспорт. Опасността е валидна с пълна сила и за хората над 67 години, които от години имат право да се возят по две направления за сметка на превозвачите и общинската хазна. Картите им са валидни още няколко дни. Как ще пътуват след това не е ясно, тъй като фирмите не могат да започнат продажбата на новите.

Причина за напрежението е липсата на действия от страна на ресорната дирекция на Александър Димитров в голямата община на Варна.

Още в началото на януари община Варна през главата на превозвачите обяви "служебно" удължи с един месец срока на миналогодишните карти на най-възрастните. За да се свика сесията на Общинския съвет на 1-и февруари, на която правата на пенсионерите над 67 г. бяха подновени и за 2012 г., добавени бяха и 9000 варненци над 65 г. и процентът, който Общината покрива от безплатното им возене падна от 35 на 25. Разликата бе оставена за двете транспортни фирми - общинската "Градски транспорт" и частната "Транстриумф холдинг" АД. Без да се коментират техните пазарни възможности да ги поемат. Но това е друга тема.

Почти 10 дни след решението на ОбС обаче двете дружества са в невъзможност да започнат продажбата на пенсионерските карти за 2012 г. Защото нямат никакво законово основание да сторят това.

"За да продаваме, трябва Общината да пусне или анекс към договорите, по силата на които изпълняваме превозите, или възлагателни писма с конкретните параметри на поръчката", коментираха от "Транстриумф холдинг" АД. Преди да получат документ, те не могат да продават, защото очакват със същата депеша да разберат и за какви срокове трябва да бъдат издадени новите карти за възрастните хора. Практиката до момента е картите за пенсионерите с право на безплатно возене да се вадят два пъти в годината - за по 6 месеца. Първо, защото параметрите на поръчката са ясни и второ - за да не са принудени хора в напреднала възраст всеки месец да се редят на опашки.

За транспортните фирми обаче тази практика в момента е неприложима, след като Общината служебно удължи сроковете на безплатните карти и те в момента по силата на административната разпоредба са действащи до 20-и февруари.

Никой не е уредил до момента и реда, по който фирмите-превозвачи ще получат парите си за допълнителното возене от началото на годината с карти, чиято валидност практически е изтекла.

Според запознати риска от разгарянето на скандал на гърба на хиляди пенсионери вече е докладван на кмета на града Кирил Йорданов.

Дали чиновническо бездействие ще принуди фирмите да не продават карти за най-възрастните, докато не бъде сложен ред, и ще доведе ли поредният батак в управлението на транспорта до оставки и на какви нива - предстои да стане ясно тези дни.

Източник: vnews.bg




Още по темата: общо новини по темата: 3
10.02.2012 »
07.02.2012 »
03.02.2012 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/Skandal-s-bezplatnite-karti-na-pensionerite-vuv-Varna-327630
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.