Българи и румънци ядат най-много соеви храни | ||||||
| ||||||
Бумът на средната класа по света обаче води до все по-голямо търсене на храни, а следващите 20 години ще са необходими 50% повече продоволствия. Оказва се, че едно от решенията на проблема с изхранването е използването на соеви протеини в хранителната индустрия. В световен мащаб 80 на сто от соята, произведена извън Европейския съюз, е генномодифицирана, а тя се използва предимно за изхранване на животните. В същото време соята, която не е ГМО, има бъдеще у нас, защото тя е в основата на диетичното хранене не само на възрастни, но и на деца, каза проф. Стефка Петрова, директор на Националния център по обществено здраве. Според последните изследвания, направени у нас, наднорменото тегло вече става проблем на малчуганите от две до пет години. По последни данни 54,5 на сто от възрастните българи имат проблем със затлъстяването, а 19,8 на сто от децата са по-тежки, отколкото трябва. Страната ни е на второ място в света по смъртност от сърдечносъдови заболявания, сочат още докторските статистики. Източник: в. "Монитор" |