Топонколози на среща в "Златни пясъци"
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 11.10.2012Коментари ()393
Български топонколози, занимаващи се с лечението на рака на простата, се събират на среща в к.к "Златни пясъци". Очаква се те да приемат Национално ръководство за поведение при простатен карцином - документ за правилата на медицинската практика при този вид рак.

Събитието е по инициатива на Медицинския университет във Варна, Българското онкологично дружество и Университетската болница "Света Марина"-Варна, които организират ежегодни национални конференции, посветени на проблеми на най-значимите злокачествени тумори, тяхното диагностициране и лечение в България. Предишните две години акцентът беше поставен върху рака на белия дроб и карцинома на дебелото черво, предаде Дарик.

В България ракът на простатата заема около 10% от всички онкологични заболявания. Простатният карцином е коварна болест, характеризира се с бавно развитие, с оскъдна или почти никаква специфична симптоматика. За да се лекува адекватно, от изключителна важност е карциномът на простатата да бъде открит достатъчно рано.

Обобщените данни на болницата за миналата година показват двойно увеличение на новозаболетите от рак на простатата в сравнение с 2010 г. - от 47,6 на 100 хил. души на 97,1 на 100 хил. души.



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Toponkolozi-na-sreshta-v-Zlatni-pyasuci-386820
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.