Лиляна Павлова: AM "Хемус" е приоритет до 2020 г. и ще бъде изградена
Автор: Екип Varna24.bg 16:15 / 12.10.2012Коментари ()1088
© Varna24.bg
Румен Такоров от БСП обвини по време на парламентарния контрол министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, че осакатява националната автомрежа.

Поводът за упрека беше казаното от нея, че ако не се докаже достатъчно трафик, участъкът от Велико Търново до Шумен ще бъде скоростен път, а не магистрала.

Павлова каза това в отговор на въпрос на Такоров и негови колеги за изграждането на автомагистрала "Хемус".

Регионалният министър категорично заяви, че тази магистрала е предвидена като приоритет до 2020 г. и че ще бъде изградена. Тя обясни, че правителството иска трасето да бъде признато от Европейската комисия, че минава по европейски коридор и съобщи, че досега от ЕК е признато, че участъкът от София до В. Търново минава по основен европейски коридор, а останалият участък е от допълващата трансевропейска мрежа.

Затова преговорите за финансиране са в две посоки - Европейския кохезионен фонд финансира отсечки по основни коридори, а участъкът Велико Търново - Шумен ще може да се финансира от Европейския фонд за регионално развитие, но трябва да се докаже трафик.

"Ако трафикът е недостатъчен, тогава ще трябва да остане с габаритите на скоростен път, а не на магистрала", каза Павлова.

Източник: News.bg



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Lilyana-Pavlova-AM-Hemus-e-prioritet-do-2020-g-i-shte-bude-izgradena-387182
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.