Бавно отварящи се трезори ще спират въоръжените обири
Автор: Екип Varna24.bg 12:57 / 25.10.2012Коментари ()687
© Varna24.bg
Нови бавно отварящи се трезори за пари ще спират въоръжените обири. След като бандити, маскирани като мотористи, направиха 4 удара през последните месеци, като изпразниха 2 банки, пощенски клон и 2 бензиностанции, част от клоновете са започнали да въвеждат по-строги мерки за сигурност. Една от тях е монтирането на т.нар. мудни сейфове. Те ще се отварят едва на четвъртата минута след въвеждането на кода. Това съобщиха експерти от МВР, които са давали предписания за сигурността в някои от обектите.

Според анализа на полицаите един въоръжен грабеж се извършва за не повече от две минути. Когато престъпниците видят, че хранилището за пари не се отваря повече от 120 секунди след като касиерката е въвела кода, ще избягат, тъй като рискуват някой да ги забележи и да извика полиция.

Точно 2,30 минути са престояли двамата едри мъже с каски на главите в клона на "Алианц" на столичния булевард "Дондуков" във вторник, откъдето си тръгнаха необезпокоявани с около 60 000 лева. Разследващите вече са прегледали записа от единствената камера вътре в офиса, която гледа към входа и е заснела случката. Първоначалните показания на касиерките бяха, че за 30 секунди клонът е бил опразнен, но записът от камерата показва, че обирът е бил по-дълъг.

От МВР съобщиха вчера, че охраната в последната изпразнена банка е била, меко казано, подценена. "Не може парите да се слагат в каса и за такива големи суми да отговаря само един човек", коментираха неофициално разследващи.

Началникът на "Охранителна полиция" Николай Григоров също обяви вчера пред bTV, че някои от изискванията за безопасност са били пренебрегнати. В офиса липсвала преграда между клиентите и служителката на касата, както и необходимото по закон бронирано стъкло.

"Когато има криза, всеки пести от сигурност, защото тя е най-скъпа.

Това е най-големият проблем във връзка със зачестилите в страната обири на пощенски и банкови клонове", посочиха специалистите.

Друга мярка е да не се задържат големи суми в клоновете. Всеки офис има лимит, който има право да съхранява, и като го надхвърли, идва инкасо кола, която да прибира излишъка. На касиерките също ще са ограничени оборотните средства, с които работят.

"Целта е да има малко пари и да се затрудни достъпът до тях при евентуален опит за обир", разказаха полицаи пред "Монитор". Повечето служители и охранители в банките са инструктирани да не противоречат на престъпниците и да изпълняват всички техни искания, за да не се стигне до инцидент с фатален край. Служител от обран преди 2 години банков клон в столицата обясни неофициално, че е бил инструктиран да натиска паникбутона едва след като бандитите си тръгнат.

"Смисълът на тази мярка е, че ако го активирам по-рано и на мястото дойде СОТ и полиция, преди извършителят да си тръгне, може да вземат някой от работещите в клона като заложник", разясни още чиновникът. Въпреки че той се е отървал невредим след обира, 2 години по-късно твърди, че не се е възстановил от преживяния шок.

За последния удар на "Дондуков" от вторник полицията все още не разполага със свидетели, различни от двете касиерки и охраната, които да са видели отблизо извършителите. Нито една камера не ги е заснела да се въртят около набелязания обект или в района. Засега криминалисти смятат, че бандитите не са имали вътрешен човек, а просто внимателно са наблюдавали клона в продължение на около месец. За това време са разбрали в колко часа идва колата с инкасото и са знаели вероятно от клиент, че парите се държат в каса, а не в специален трезор. Полицаите внимателно са проверили и всички шахти и кошчета за боклук на няколко преки от обраната банка, за да търсят евентуално изхвърлени ръкавици или маски от престъпниците, но засега такива не са открити.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Bavno-otvaryashti-se-trezori-shte-spirat-vuoruzhenite-obiri-390056
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.