Българи в основата на ваксина, помагаща на болни от рак
Автор: Екип Varna24.bg 14:34 / 25.10.2012Коментари ()964
©
Българи стоят в основата на откриване на ваксина, която помага при болните от рак. Само преди броени дни те бяха наградени лично от икономическия министър Делян Добрев и бяха удостоени с приза "Изобретател на годината".

Доц. Нася Хаджиева обясни, че преди повече от 60 години, екип от Пловдивския университет, начело с баща й Спартак Хаджиев, е започнал тази разработка и за пръв път са заговорили за връзка между туберкулоза и рак на белите дробове.

В основата на лекарството е ваксината против туберкулоза, която е на повече от 75 години. Изобретението се състои в това, че не се използва цялата ваксина, а само част от нея. Използването на живи туберкулозни и филтрирани клетки, не се използва никъде по света и затова на 17-и юли, лекарството е получило Европейски патент след седем години чакане.

Целта е, чрез "одраскване" на клетките да се припомни на имунната система, че не трябва да се приемат чужди клетки. Затова основното приложение до сега на ваксината е след трите традиционни агресивни метода на лечение - операция, химиотерапия и лъчетерапия, като идеята е да не се допуска повторно развитие на раковите клетки.

В бъдеще е възможно този метод да се доработи, за да се използва и за превантивна борба със смъртоносната болест.

Източник: ТВ7


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Bulgari-v-osnovata-na-vaksina-pomagashta-na-bolni-ot-rak-390087
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.