ГЕРБ предлагат промени в нормативната уредба, свързана с изборите
Автор: Екип Varna24.bg 15:24 / 30.10.2012Коментари ()789
© Varna24.bg
В четвъртък на заседание на правната комисия в парламента ще разгледаме на второ четене промените в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Това съобщи народният представител от ГЕРБ - Варна Емил Радев по време на среща със структурата на партията в район "Одесос".

Депутатът запозна гражданите с предложените от ГЕРБ промени в нормативната уредба, свързана с изборите. Той увери, че правилата ще са ясни достатъчно рано преди предстоящия парламентарен вот, за да могат всички да се запознаят с тях. В проекта е заложено дейността на ЦИК да стане публична. Заседанията ще се предават директно на специализирания сайт на комисията, а стенограмите, включително на Общинските избирателни комисии и на Районните избирателни комисии, ще се качват също на сайта.

ГЕРБ предлага да се въведе ограничение в броя на застъпниците. Всяка листа ще има право на един застъпник в секция. Респективно това означава, че застъпниците на партиите няма да са повече от броя на секциите, обясни Радев. Народният представител съобщи още, че се правят промени в Наказателния кодекс. В момента наказанието за купуване на гласове е до 6 години. Ние предвиждаме то да стане от 1 до 6 години. Ще предложим и промени в НПК, според които при доказването на търговия с гласове да могат да се използват специални разузнавателни средства, допълни той.

Депутатът информира и за намерението на ГЕРБ експериментално да се проведе електронно гласуване на предстоящите парламентарни избори в 3 общини с под 50 000 избиратели. Те ще бъдат определени чрез жребий.
Емил Радев е автор на Законопроекта за 10-годишната абсолютна давност за задълженията на физическите лица. До две седмици ще го внеса за разглеждане в парламента, уточни народният представител. Приемането на закона ще сложи край на проблема с т.нар. вечни длъжници, увери той.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/GERB-predlagat-promeni-v-normativnata-uredba-svurzana-s-izborite-391235
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.