Токът няма да поскъпне през 2013 г.
Автор: Екип Varna24.bg 17:21 / 31.10.2012Коментари ()929
© Varna24.bg
Токът няма да поскъпне с 3-4% от следващото лято заради зелената енергия. Около това се обединиха министърът на икономиката Делян Добрев и председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, само ден след като шефът на Регулатора прогнозира увеличение. Те обясниха, че анонсираното поскъпване е било хипотеза само ако цената за достъп за производителите на екологичен ток отпадне. Тази такса обаче ще остане, единодушни бяха и двамата, и ще предотврати новото увеличение.

Цените в българския енергиен микс може да паднат, което също ще компенсира евентуално увеличение на "зелената" добавка в сметките за ток, стана ясно от думите на Ангел Семерджиев. Meждувременно от ветроенергийната асоциация съобщиха, че Европейската комисия е започнала разследване срещу България след оплакването на ВЕИ производители от таксата. Делян Добрев заяви, че до Министерството не е достигнала такава информация. По думите му, когато започне такава процедура, българските власти ще обяснят действията си. Добрев се аргументира, че половината държави в Евросъюза обмислят подобни мерки. Ангел Семерджиев обяви, че цената за достъп ще се определя всяка година.

Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР:

"Очаквания за някакви увеличения на цените от 1 юли няма как да има на този етап. Дори аз малко се притеснявам да направя прогнозата, че бихме могли леко да намалим крайната цена. Все пак трябва много неща да се случат преди това да стане."

Източник: БНТ



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Tokut-nyama-da-poskupne-prez-2013-g-391584
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.