И детските играчки ще поскъпнат от Нова година
Автор: Екип Varna24.bg 10:07 / 02.11.2012Коментари ()584
© Varna24.bg
По-скъпи детски играчки от Нова година, с 20 на сто. За това предупреждават производители и вносители.

Иво Стаменов е един от останалите 20-тина производители на играчки у нас. Кризата не го е принудила да замени играчките с мебели, но печалбата е малка, обяснява той.

"Това нещо струва на пазара 26 лева. И оттам нататък почват търговските отстъпки, всякакви данъци, не знам какво, материал, хора, които ми помагат понякога, и просто не ми се ще да казвам колко смешна цена остава от това", казва мъжът.

През последните години оборотът на фирмите за играчки е намалял с над 30 на сто. Неравна е битката и с китайките стоки, а сега нови eвроизисквания са на път да ги оскъпят. Става дума за намаляване нивата на канцерогенни и токсични вещества в пластмасите и течностите.

"Това са преди всичко играчките за деца до 3 години, защото се предполага, че тях детето ги слага в устата. Освен това ще бъдат засегнати играчките, които съдържат някаква течност. Например така популярните през лятото сапунени мехури", разяснява Надя Попова.

Последният проект, върху който работи Иво, е театър. Новите евроизисквания няма да го засегнат. Но бизнесът е притиснат заради скъпите машини и суровини.

Източник: btv



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/I-detskite-igrachki-shte-poskupnat-ot-Nova-godina-391982
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.