Ангел Семерджиев очаква намаление на цените на природния газ на едро
Автор: Екип Varna24.bg 17:33 / 06.11.2012Коментари ()1104
Намаление на цените на природния газ на едро от доставчиците очаква председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. То "би се отразило косвено" върху крайната цена на електроенергията, каза пред журналисти Ангел Семерджиев.

"Ако имаме възможност да намалим конвенционалната цена, остават добавките - за зелена енергия, за подпомагане на когенерациите и за невъзстановяеми разходи. Добавката за т.нар. "кафява енергия", или за когенерация, би се понижила заради по-ниската цена на газа," обясни Семерджиев. По думите му очаква се това също да се отрази в посока намаляване на крайната цена.

След редовно открито заседание на регулаторния орган председателят на ДКЕВР каза още, че енергийният министър Делян Добрев го е уверил в желанието на правителството да оптимизира разходите в държавните дружества в сектора - още един фактор, който "може да доведе до намаляване цената на конвенционалната електроенергия на едро".

"Желанието и стремежът към намаляване на приходите на държавните компании в полза на крайните потребители е нещо, което като фактор би довело до облекчаване на крайната цена за потребителите," разясни Ангел Семерджиев.

Иначе "цената на електроенергия в България за регулирания сектор е най-ниската в ЕС," отбеляза председателят на ДКЕВР. "Това е фактор, който влияе положително върху инвестиционния климат в България," добави Семерджиев, според който "няма индустрия, която да не се интересува от това какви са й разходите за електроенергия".

Ангел Семерджиев каза още, че всички разходи, които са били предизвикани от вече присъединените конвенционални централи, са били отчетени.

Брюксел иска да знае как се формира цената на тока от ВЕИ

Председателят на ДКЕВР коментира пред медиите проявения от Европейската комисия интерес към начина, по който се формира цената на енергията от възобновяеми източници у нас. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е получила въпросите на изпълнителния орган на ЕС във връзка с жалбата на производителите на възобновяема енергия.

В Брюксел питат не само за начина на формиране на цената, но и дали в нея се отчитат всички разходи, стана ясно от думите на Ангел Семерджиев. Той е уверен, че отговорите, които ще изпрати комисията до ЕК ще докажат, че механизмите за подпомагане на производството на възобновяеми източници в България са достатъчно добри, за да стимулират такива централи.

Производството от ВЕИ е много повече, отколкото е прогнозирано към момента, отбеляза Семерджиев след заседанието на ДКЕВР. Според него България не изостава по отношение на целите за относителен дял на електроенергия, произведена от възобновяеми източници.

"Въпросът е дали трябва да бързаме чак толкова много, че да товарим крайния потребител. Имайки предвид условията в България и кризата, считам, че трябва да не бързаме чак толкова," посочи председателят на регулаторния орган. Той беше категоричен, че за обществения интерес отговарят институциите и не може ВЕИ производителите сами да определят колко да произвеждат и колко да им се плаща.

ДКЕВР ще изпрати отговорите на въпросите на Еврокомисията до края на седмицата. Семерджиев каза още, че комисията може и да ги публикува, ако в тях няма конфиденциална информация.

Окончателните цени за достъп до електроразпределителната и електропреносната мрежа, които трябва да плащат производителите на енергия от възобновяеми източници и са в основата на тяхното недоволство, ще бъдат определени до половин година, каза Ангел Семерджиев. По думите му временните цени ще действат дотогава, за да могат електроразпределителните, заедно с електросистемния оператор, да предложат точно определени цени.

Източник: btv



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Angel-Semerdzhiev-ochakva-namalenie-na-cenite-na-prirodniya-gaz-na-edro-393019
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.