Клошар спи в древен саркофаг пред Археологическия музей
Автор: Екип Varna24.bg 08:47 / 09.11.2012Коментари ()1134
© Днес +
Клошар си е намерил удивително място да преспива на сухо и завет в центъра на Варна. Мъжът е избрал за убежище древен каменен саркофаг пред Археологическия музей. В една от стените му е направена дупка, а вътре "грее" жълт юрган, прилежно оправен, и възглавница с чиста калъфка.

През деня "съоръжението" за спане е пусто, защото бездомникът обикаля по свои си маршрути. Вечер, според очевидци, той се промъква в леглото си, което е датирано на около 2200 години.

"Не мога да ги изгоня, тук са няколко клошари. Единият спеше зад тоалетната и чужденците се шашват, като ги видят до музея", сподели възрастен мъж, който отговаря за WC-то на ул."Антим Първи". Пазачът сам преградил достъпа до тоалетните от задната страна. Викал и "кварталния", но не помогнало. "Има един казак също, а миналата зима в ковчега спеше друго момче", допълва информацията пазачът на тоалетната.

Нощите стават все по-мразовити. Задава се сезонът на клошарите. По правило, бездомниците не желаят сигурен покрив, а волно да зъзнат под открито небе. В социалното заведение "Д-р Анастасия Железкова" клошарите остават по няколко дни. След това поемат към контейнерите за смет и спят по закътани местенца край жилищните кооперации. Не е рядкост да ги откриват издъхнали от студа или алкохола.

Уникална е историята с жена, която била прибрана полумъртва и измръзнала. Тя се съвзела и в една от вечерите на престоя си в социалното заведение се изнесла да спи на заснежения двор.

Обичайната група от клошари в града наброява 60-70 мъже и жени, част от тях от други краища на страната.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Kloshar-spi-v-dreven-sarkofag-pred-Arheologicheskiya-muzei-393619
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.