Оригинални оръжия и облекло от битката при Варна ще покажат в Парк-музей "Владислав Варненчик"
Автор: Екип Varna24.bg 16:18 / 09.11.2012Коментари ()2048
©
Истински оръжия и облекла, които досега не са били показвани в постоянната експозиция на музея ще могат да видят посетителите по повод 568-годишнината от Битката при Варна утре в Парк-музей "Владислав Варненчик". Най-смелите от тях ще могат да пробват уменията си с лък под ръководството на батир Светла Пенева от Прабългарска школа "Багатур"- Варна. Заниманията и демонстрациите на бойни умения и техники на древните българи - използване на бойна тояга и бич, както и срещи с рицарската епоха, с рицарската етика и рицарските занаяти ще бъдат част от програмата по честването на годишнината. Гостите и гражданите на града ще могат да се докоснат до едноръчен меч, намерен на бойното поле, ризница и броня от времето на битката. През целия ден музеят ще приема безплатно своите посетители.

На 10.11.1444 г., на мястото където днес е разположен Парк - музеят "Владислав Варненчик", се разиграва паметната битка на народите - между 20 000 християнска съюзническа европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) с главнокомандващ трансилванския войвода Янош Хуняди и три пъти по-многобройните турски войски на султан Мурад II. Битката край Варна е последната, решителната.

След нея Балканите и Югоизточна Европа падат за векове напред под османо-турска власт. В това последно сражение участват българи, унгарци, поляци, чехи, словаци, власи (дн. румънци), рутени (староруси), хървати и кръстоносен рицарски отряд на римския папа Евгени IV.

На мястото, където загива този "последен мъченик на Христовата вяра", като израз на почит пред героизма и саможертвата му в името на свободата на Европа през 1935 година е създаден мавзолей.

В музейната сграда, построена през 1964 година са събрани оригинални оръжия, намерени на бойното поле, както и бойни облекла на воините от двете армии.

Средновековни гербове и знамена, картини и скулптури, рицарски доспехи и мечове, ризници и боздугани, бомбарди и алебарди, лъкове и арбалети представят мрачната и славна епоха на Варненската битка на европейските народи.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Originalni-oruzhiya-i-obleklo-ot-bitkata-pri-Varna-shte-pokazhat-v-Park-muzei-Vladislav-Varnenchik-393808
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.