Мидени ферми с хиляди левове загуби заради набези на рибари
Автор: Екип Varna24.bg 12:41 / 13.11.2012Коментари ()607
©
Мидени плантации в Бургас отчитат хиляди левове загуби заради набези на местни рибари, които режат мрежите, на които се отглеждат мидите. Досега са пострадали 7 фирми, чиито плантации са изградени с евросредства по програмите САПАРД и ОП "Рибарство и аквакултури".

За последните три месеца една от големите мидени ферми в морския град е загубила над 80 000 лева. Рибарите режат мидените полета, въпреки че дори минаването през концесионната територия на плантациите е забранено.

Георги Хомондозлиев - нач. производство в мидена ферма: - Навлизат в мидените плантации и тъй като смятат, че им пречат, за да си разплетат мрежите, просто режат въжетата и съсипват целия ни труд.

Освен финансовите загуби фирмата закъснява и със сроковете за изграждането на нови мидени полета по европейските програми, за което може да бъде санкционирана.

Ивайло Русинов - изп. директор на мидена ферма: Последните 2-3 месеца се занимаваме повече с възстановяване на щети, отколкото с изграждане на новите полета. И затова бях принуден да поискам отсрочка от страна на ИАРА и фонд Земеделие за този проект.

Подобен проблем има и по Северното Черноморие. Пострадалите фирми са сигнализирани Гранична полиция и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Източник: БНТ



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Mideni-fermi-s-hilyadi-levove-zagubi-zaradi-nabezi-na-ribari-394607
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.