Обществените посредници притеснени от състоянието на здравеопазването
Автор: Екип Varna24.bg 15:16 / 13.11.2012Коментари ()343
© Varna24.bg
От Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България /НСМОПРБ/ изпратиха декларация до здравния министър, управителя на НЗОК и председателя на УС на НСОРБ относно състоянието на общинското здравеопазване. Ето и какво гласи тя:

Уважаеми дами и господа,

на свое заседание, проведено в Шумен на 08.11.2012 г. - 09.11.2012 г., членовете на Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България /НСМОПРБ/ обсъдиха тревожните тенденции, довели до влошаване на състоянието на общинските здравни заведения. Констатира се завишаване на броя на жалбите на гражданите срещу качеството на здравната помощ, както и че се създават условия за нарушаването на принципи и права, произтичащи от Конституцията на Република България. Липсата на общоприета национална здравна карта продължава да генерира несигурност в бъдещето на болничното здравеопазване и мястото и ролята на общинските лечебни заведения в провеждането на здравните политики на Министерството на здравеопазването. Всичко това води до напрежение в местните общности, което обществените посредници не могат да не отчетат. Налице е нарушен диалог между централната и местните власти, довел до пълната липса на визия за бъдещето на тези здравни заведения.

След преценка на направените констатации, членовете на НСМОПРБ изразиха несъгласие с прокарващата се теза, че вината за лошото състояние на общинските лечебни заведения се базира на незаинтересоваността към тях от страна на местните власти. Обществените посредници подчертават, че в тежките години на прехода общинските диспансери и болници продължиха да предоставят здравни услуги именно заради съществуващия консенсус относно тяхната необходимост в отделните местни общности. Консенсус, който позволи на много места общинските бюджети да заделят средства за обновяване на сградния фонд и закупуването на нова апаратура.

Според НСМОПРБ напрежението в общинското здравеопазване се дължи на липсата на яснота относно политиката на Министерството на здравеопазване за мястото на общинските лечебни заведения в националната карта на болничното здравеопазване в Република България. Обществените посредници в страната настояват за възстановяване на диалога между Министерството на здравеопазването, Националната здравна каса и Националното сдружение на общините в Република България и изясняване на политиката по отношение на общинското здравеопазване.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Obshtestvenite-posrednici-pritesneni-ot-sustoyanieto-na-zdraveopazvaneto-394673
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.