Кметът: Нашият град рязко ще промени облика си в следващите години
Автор: Екип Varna24.bg 09:57 / 19.11.2012Коментари ()1594
© Impact Press Group
Кметът на Варна коментира промените в облика на града през последните години и актуалните проблеми, които вълнуват варненци. Градоначалникът се ангажира, той и екипът му да дават отговор на всички въпроси, които са отправени от варненци относно община Варна.

- Как ще коментирате усилията за намаляване на катастрофите на фона на критиките срещу "легналите полицаи"?

- Тази година сме дали 285 000 лв. за хоризонтална маркировка. Около 300 000 лв. са отпуснати за вертикална маркировка. Сумите включват и средствата за всички елементи, които препятстват паркирането и пресичането на неразрешените за това места. Тук се включва подмяната на светофарите, организацията на движение в нашия град. Тук ще добавим и парите, които даваме за кампании сред младите хора. За поредна година обаче се разминахме с онези тежки катастрофи по абитуриентските балове, каквито бяха регистрирани преди години. На 207 места изградихме ограничители на скоростта. Те се приемат нееднозначно от хората. Съпоставката на броя на катастрофите, на ранените и загиналите показва, че всички тези усилия сумарно дават резултат. Изводът е, че и занапред трябва да се продължи по този начин. От 15 убити преди 2 години и 12 - през 2011-а, сега жертвите са 5. Това е най-важната цифра, която показва в каква посока да работим. С десетки са по-малко ранените, със стотици по-малко са пътнотранспортните произшествия. Според статистиката това е трайна тенденция. Ограничителите на скоростта може и да увеличават времето за придвижване, но удължават живота. Тези съоръжения изникнаха на места, които досега са доказали своята конфликтност и опасност, около училища и детски градини. В създадената наскоро комисия за безопасност на движението влизат районни кметове, представители на полицията, на Пътно управление. Тя ще има възможност още веднъж да прецизира, но в разговори с гражданското общество, дали е възможно на някои места по Околовръстния път ограничителите да бъдат разредени и концентрирани само в зоните за пресичане. За да може един ден да имаме повече свобода на движение, трябва да се научим да зачитаме правата на другите. Набива се на очи, че 70% от загиналите са хора над 64 години. Трябва да се анализира причината за това - дали възрастният човек е подценил правилата, или причината е друга.

- Готов ли е градът за зимата?

- С 82 машини разполага всеки варненски район за почистването на снега. През последните години се доказа, че този процес е овладян. GPS-система следи движението и разходите за консумативи на всяка от машините, които чистят. Мога да ви уверя на базата на опита ни, че това е ефективен начин за контрол, към който вече се ориентират и други общини в страната. Системата дава информация даже дали машините се движат с вдигнато гребло, дали симулират, или чистят реално. В крайна сметка реално се заплаща.
Благодарение на GPS-системата миналата зима намалихме разходите с 600 000 лв. По отношение на изкуствените неравности на пътя нека сме наясно - ако те бъдат увредени при снегопочистването, както се случва с бордюри, мантинели, с колчета за ограничаване на паркирането, ще бъдат възстановени от фирмите, допуснали това. Те дължат тази защита и това внимание на общинското имущество. Иначе казано, който чупи - купи.

- Как ще се организира снегопочистването в "Приморски", след като за този район още няма фирма изпълнител?

- Такива са законите на страната, че за една поръчка, каквато и да е тя - за асфалтиране, озеленяване, поддръжка и пр., се отзовават много кандидати. Район "Приморски" е голям и апетитен за фирмите. Той 3 години бе без поръчка за озеленяване, а в момента е единственият без обществена поръчка за поддръжка на уличната мрежа и снегопочистването. Останалите райони на Варна имат изпълнители от 21 август. Ремонтите по принцип започнаха с едногодишно закъснение. Ще припомня, че с едно безотговорно към днешна дата решение през септември 2011 г. общинските съветници отмениха обществените поръчки по очевидно предизборни причини. Това доведе до забавяне от 6 месеца. Всеки може да ругае стопанина на града в мое лице, но няма как да отговоря на очакванията, които не зависят от мен. Сега ще продължим да асфалтираме, докато времето позволява. Средствата за ремонт на "Приморски" си стоят непокътнати. Ако се наложи, те ще бъдат прехвърлени за следващата година, така че, макар и със закъснение, ще се извърши необходимата рехабилитация. Що се отнася до зимната подготовка, няма да оставим района без снегопочистване. Съгласно условията на закона ще направим покана към 3 фирми. Те ще бъдат различни от тези, които са печелили досега в отделните райони, и ще се конкурират за размер на сумата, аналогичен на разходвания през миналата година. Държа да отбележа, ча за много от частите на "Приморски" имаме работни проекти за озеленяване и осветление, които със сигурност ще се реализират през следващата година.

- Сигналите, които гражданите подават до медиите, най-често са свързани с условията в подлезите...

- Имаме над 40 подлеза в различно състояние. През годините сме ги ремонтирали сериозно и сме дали доста средства за това. Десетократно сме сменяли осветлението. Защо през нощта трябва да бъде изкъртено, унищожено?! На много от подлезите сложихме и асансьорни уредби. Създадохме условия за придвижването на майки с деца, на хора в неравностойно положение. Защо съоръженията трябва да бъдат увредени?! Оказа се, че крупни средства отиват на вятъра. Това ни накара да затворим подлезите в часовете, когато обикновено започват вандалските набези. Тогава пък се натъкнахме на друг проблем - през нощта има шофьори, които карат изключително бързо. Отново отворихме подлезите и набезите бяха подновени. Проблемът ще стои на дневен ред до отдаването на съоръженията на концесия. Тя трябва да предложи трайно решение на проблема. Процедурата е пред приключване, след което подлезите, групирани в 3 или 4 пакета, ще се стопанисват и поддържат от концесионери. Безотговорно е да наливаме парите на варненци в ремонти, чийто резултат ще бъде унищожен с един замах, уви също от варненци.

- Варненци повдигат въпроси и за нарушения при общински търгове и конкурси...

- Това е важен принципен въпрос. Във Варна се провеждат стотици малки и големи обществени поръчки. Това е начинът за разходване на нашите общински средства и на европейските пари. За възложител официално се води кметът, но аз не участвам на практика във възлагането. В тази сфера се трудят десетки общински служители - знайни и незнайни. Тази дейност се проверява и от европейските институции, и от българските - Сметната палата, Държавния финансов контрол, прокуратурата. Десетки проверки са извършени за тези години на дейността, организацията и провеждането на обществените поръчки. Престъпление, което заплашва начина на разходване на средствата, няма. Това е категоричният отговор на всички проверки. Могат да се допуснат нарушения от десетките служители като пропуснат срок, липсващо уведомление, забавяне при освобождаване на гаранция или, не дай си боже, дискриминационни условия. Когато започнах да се ориентирам в цялостната обстановка, че като възложител нося отговорността на анонимни за мен чиновници, създадох организация за обществените поръчки. Не мога да познавам всички, да следя работата им или пък да бъда компетентен например за доставката на перилни препарати за детските градини. Сега административната отговорност, респективно наказателната, се носи от хората, които пишат условията, председателстват и участват в комисиите, излъчващи победителите. Ситуацията коренно се промени и дисциплинира служителите. Те получиха опит и разбраха, че шега с материята не може да има, защото последствията са много тежки. В момента обществените поръчки се провеждат на високо ниво. Контролните органи излязоха със заключение, което в рамките на следващите дни ще имам право да прочета и обявя и няма да пропусна да го направя, за да могат всички да се убедят в това, което казвам.

- В петък бе представена концепцията за пешеходната зона на Варна. Каква е Вашата визия за нея?

- За този проект сроковете бяха много кратки. Нашите специалисти се оказаха на предела на възможностите, но успяха да се справят и ние първи подадохме информацията в София. Министърът на културата бе поканен да оглави конкурсната процедура. Отзова се заместникът му. Убеден съм, че всички участници в журито са постъпили отговорно и професионално, определяйки печелившия проект. Знам, че е бил приет по-скоро с одобрение, отколкото с негативни оценки. Със сигурност е имало и други достойни проекти. Аз не съм компетентен да се произнеса. Не мога да подменя мнението на специалистите. Реализацията, професионалният избор на проекта, усвояването на евросредствата ще бъде едно от най-хубавите неща, които са се случвали в града през последните десетилетия. Проектът ще даде нов облик на историческата част на Варна. За това е и общественото обсъждане. Чувам критики, че щяло да се стигне до подмяна на имената на улици, на административни центрове. Това става с решение на ОбС. По-важното е да усвоим средствата, да се съсредоточим върху качествената част на проекта и да реализираме нещо, което ще подобри облика на града. В момента варненци трябва да знаят, че кредитният рейтинг на Варна е по-добър от този на страната, на София, на Пловдив и всички градове, с които се опитват да ни съпоставят. Оттук нататък започваме да гледаме към усвояването на средствата по проекта за градския транспорт, към обособяването на зоните за развитие. Подписали сме договори за 300 млн. лв. Започнахме работата по дълбоководното заустване на Златни пясъци, което трябва да реши проблемите за следващия туристически сезон. Това са относими неща към делника на варненци и бъдещето на града. Европейските фондове, които в момента усвояваме, дават много сериозни средства при положение, че и един държавен петак не е звъннал на варненска плочка. Даже с общински средства подпомагаме държавни институции. През следващия програмен период евросредства ща се получават директно от градовете, без да има конкуренция за тях. Така нашият град рязко ще промени облика си в следващите години.

Източник: в. "Черно море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Kmetut-Nashiyat-grad-ryazko-shte-promeni-oblika-si-v-sledvashtite-godini-395934
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.