Industry Watch: Богатството на българина е нараснало
Автор: Екип Varna24.bg 11:06 / 22.12.2012Коментари ()501
© Varna24.bg
На фона на икономическата криза в Европа, рецесията и забавянето на икономиката в други страни, в България частното финансово богатство на населението нараства. През 2012 г. то се е увеличило с 13% до 48 млрд. лева, обявиха от Industry Watch.

Данните са от редовния доклад на Industry Watch "Лични активи в България: Финансово богатство и пазар на жилища, четвърто тримесечие на 2012 г.".

Причината за бързото увеличение на финансовите активи е натрупването на спестявания и въздържането на домакинствата от големи покупки - на дрехи, битова техника, потребителска електроника, които биха натежали на семейния бюджет.

Близо 50% от нарастването на финансовото богатство през последните 12 месеца се дължи именно на свитото потребление на тези стоки, отчитат икономистите.

69% от финансовото богатство българинът влага в банкови депозити. Експертите обаче прогнозират, че това ще се промени през следващата година. Причината е новият данък върху дохода от лихви по депозитите. Това ще доведе до по-голям интерес към форми на спестяване, неподлежащи на облагане, сред които са вложенията във взаимни и животозастрахователни фондове.

В края на 2012 г. българските домакинства спестяват все по-дългосрочно. Увеличението на срочните депозити за деветмесечието се дължи изцяло на влоговете със срок над 6 месеца, докато по-краткосрочните депозити замръзват на нивата си от края на 2011 г.

Градските жилища в страната струват общо 140 млрд. лева по пазарни цени към края на септември 2012 г. По този начин съвкупното богатство - финансово и жилищно, на българите надвишава 188 млрд. лева.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Industry-Watch-Bogatstvoto-na-bulgarina-e-narasnalo-404339
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.