Спада чуждестранният интерес към бизнес имоти у нас, търсят се жилища
Автор: Екип Varna24.bg 12:59 / 07.01.2013Коментари ()691
© Varna24.bg
Интересът на чужденци към покупка на жилище у нас постепенно става все по-обективен. Няма обаче сериозен интерес на чужди компании, специализирани в придобиването на бизнес имоти към нашата страна, какъвто имаше преди няколко години. Това отчете председателят на Управителния съвет на Национално сдружение "Недвижими имоти" Иван Велков.

"Има интерес единствено в жилищния сегмент - там, където става дума за персонални, за много малки и дребни инвеститори, които търсят по-скоро сигурност и спокойствие за собствените си спестявания. Големият, фирменият - изчезна", коментира Велков.

Той отбеляза, че основните причини, поради които чужденците купуват имоти не само в България, а и в чужбина, са, че искат да сменят настоящото си битие. "Ако някой е живял и работил в страна с по-различен климат, си е мечтаел цял живот, като се пенсионира, да живее на топло и да има море и планина, и да се разхожда сред градини с цветя и рози. Такива хора има и от Скандинавските страни, и от Острова, а напоследък и от Русия и съседните и държави", каза той. По думите му персоналният интерес да изберат България се дължи на различни субективни фактори, комбинирани с изключително изгодните за техните стандарти номинални суми, които те би трябвало да вложат, за да получат сравнително пригоден за живеене имот. Това, което се купува, е вид депозит на средства на чуждестранни граждани - този път идващи от Изток, не от Запад, смята Велков.

70% - 80% от активния интерес по отношение на жилищните имоти, е свързан с морските курорти и най-вече е от страна хора от Русия и няколко съседни бивши съседски републики. По Черноморието за последната година се е оформила много ясно изразена тенденцията купувачите да са предимно руснаци, като обемът на техните сделки е почти десетократно по-голям от всякакви други взети заедно държави.

Интересът към планинските курорти - няколкото, около които и преди, и сега има контингент от хора, които се интересуват, е много по-малък като процент, като обем. Там разнообразието от гражданите на европейски (и не само на европейски) държави е много по-голямо, каза още Иван Велков.

Източник: Агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Spada-chuzhdestranniyat-interes-kum-biznes-imoti-u-nas-tursyat-se-zhilishta-406848
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.