Над 42 млн.лв. сме похарчили по заведенията в празничните дни на декември
Автор: Екип Varna24.bg 10:46 / 09.01.2013Коментари ()411
©
Над 42 милиона лева сме похарчили по заведенията в празничните дни на декември. Това показват данните от единната система на Националната агенция по приходите. Сумата е няколко пъти по-висока от средния оборот през останалата част на годината. Данъчните обясниха, че макар оборотът на заведенията да е най-силен по празниците, през целия месец нашенците са харчили повече от обикновено. Цифрите от системата опровергават и твърденията на ресторантьорския бранш, че заради пълната забрана за пушене интересът към заведенията у нас намалява. По данни на НАП най-много пари сме дали по питейни заведения. За декември сумата, отчетена от касовите апарати, е 19 876 000 лева. 

На второ място в класацията на данъчните по най-високи приходи се нареждат ресторантите. Техните клиенти са изхарчили над 10 197 000 лева. Двойно по-малко пари нашенците са оставили в заведенията за хранене. За тях данните на НАП сочат, че са отчели оборот от 5,8 млн. лева.

Търговските обекти за продажба на закуски също са генерирали по-големи приходи от обичайното и през декември са отчели постъпления от 4 466 000 лева. Последни в класацията на данъчните се нареждат сладкарниците и пицариите. Според отчета на НАП тези заведения са калкулирали малко над 2,1 млн. лева оборот.

Сред местата, които българите са посетили за забавление по празниците, се забелязва и една много интересна тенденция. През почивните дни нашенците са предпочели да отидат в музей, галерия или в библиотеката, пред това да посетят кинопрожекция, да отидат на театър или концерт. Според данните от интелектуалните занимания е отчетен оборот от над 700 000 лева. Още 204 000 лева са отчетени от продажбата на билети за циркове, панаири, увеселителни паркове, ботанически градини и зоокътове.

Друг бранш, който също е припечелил добре по празниците, е хотелиерският. От данните на Националната агенция по приходите става ясно, че между Никулден и Нова година българите са изхарчили над 7 милиона лева за почивки.

Най-много пари са влезли в хотелите, които са отчели оборот от 4 209 000 лева. Собствениците на къщи за гости и вили пък са си докарали оборот от 1 496 000 лева.

Близо 1,3 млн. лева нашенците са платили и на туроператорски къщи. Според експертите голяма част от тези пари обаче са за пътувания в чужбина. От НАП обясниха още, че най-вероятно сумата, платена за почивки, ще се увеличи след празниците, когато се очаква да се получат данните и от туристите, които са платили почивката си по интернет или са я купили от сайт за групово пазаруване.

Ресторантите, дискотеките и магазините за алкохол и храна обаче залагат януари също да бъде много силен, защото след Нова година и Коледа започва дългата серия от именни дни и по груби данни около 30 процента от населението празнуват някакъв празник през януари.


Източник: в. "Монитор"


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Nad-42-mlnlv-sme-poharchili-po-zavedeniyata-v-praznichnite-dni-na-dekemvri-407232
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.