Липсата на тотална грижа за психично болните водела до трагедии
Автор: Екип Varna24.bg 13:27 / 11.01.2013Коментари ()574
© Varna24.bg
Липсата на тотална грижа за пациентите с психични проблеми води до случай като този с петорното убийство в София. Това заяви пред БНР д-р Цветислава Гълъбова, директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски". Според нея тази грижа не трябва да се оставя на семействата, тъй като те не могат да се с правят сами.

"Психично болните се лекуват с медикаменти на световно ниво и медикаментозната част от грижите наистина е осигурена и тя е напълно достъпна, защото е безплатна по линия на касата. Но останалата част от грижите на практика липса. Те през деня са абсолютно свободни да правят каквото искат, те не са обхванати в програми за социална грижа, не са обхванати в дневни центрове. Поради липсата на тази грижа, която е изключително важна, но за съжаление у нас няма разбирането за това колко е важна, ние смятаме, че като сме осигурили висококачествените медикаменти, нещата са овладени, се стига до такива тежки инциденти, коментира Гълъбова.

Тя подчерта, че досега реформата в психиатричната помощ е останала само на хартия, а провеждането й ще отнеме между пет и десет години.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Lipsata-na-totalna-grizha-za-psihichno-bolnite-vodela-do-tragedii-407844
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.