Риби показаха, че Черно море край родния бряг е станало по-чисто
Автор: Екип Varna24.bg 09:11 / 30.01.2013Коментари ()988
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Има спад на съдържанието на тежки метали в рибите от Черно море. Това установиха учени от Медицинския университет във Варна. Резултатите са получени в единствената у нас лаборатория за изследване на чистотата и безопасността на морските организми към катедра "Химия" на МУ. Учените са изследвали за тежки метали и индустриални замърсители 10 от най-често консумираните черноморски риби, сред които трицона, кая, сафрид, карагьоз, чернокоп и калкан.

Токсичните и опасни за човека елементи като олово, кадмий, арсен и живак са значително по-малко. Рибите показват, че Черно море край българския бряг е станало по-чисто, отколкото преди 5-6 години, казва доц. Мона Станчева, ръководител на катедрата.

Екипът е натрупал данни от 2004 - 2006 г. и ги е сравнил с тези от 2010 - 2012 г. Стойностите за тежки метали са съпоставени и с резултатите от проучване на д-р Икономова през 90-те години върху миди, рапани и скариди. Учените от МУ са търсили тежки метали и в тези морски храни към днешна дата и са категорични, че наличието на метали е намаляло чувствително.

Едно от последствията на глобалното затопляне и топенето на арктическите ледове е свързано с по-голямо замърсяване на океаните и моретата. По хранителната верига и въздуха токсичните отпадъци от човешката дейност се разпространяват и на места, където не е имало производство, а морските същества, поради свойството си да натрупват индустриални замърсявания в тялото си, са индикатор за чистотата на световния океан, обясняват учените. Със своите протеини и омега-мастни киселини рибата е сред най-ценната храна. Но стойностите на замърсителите и тежките метали, които рибите натрупват, трябва да се следят, обясни доц. Станчева.

Учените са усвоили методики за откриването на вредни вещества в рибите. Те вече имат изследване и за наличието на ДДТ, метаболити и полихлоридни бифенили в 10-те наблюдавани вида. Апаратурата е закупена след спечелен проект на Министерството на образованието, а амбициите на екипа са университетската лаборатория да бъде в полза на Агенцията по безопасност на храните и морския бизнес.

Източник: в. "Черно море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Ribi-pokazaha-che-Cherno-more-krai-rodniya-bryag-e-stanalo-po-chisto-412230
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.