Варна ще има постоянен приют за бездомници
Автор: Екип Varna24.bg 10:45 / 15.02.2013Коментари ()697
© Varna24.bg
За първи път Варна ще има през тази година постоянен приют за бездомници. Целогодишният център за настаняване е заложен в социалната програма на общината. Това съобщи на пресконференция председателят на комисията по социални дейности и жилищна политика към Общинския съвет д-р Лидия Маринова. Досега приютът работеше само през определени периоди от годината, като в него се настаняваха временно до 105 души. Капацитетът на новия център, който ще се помещава в СУПЦ, ще е 30 места, които през зимата ще се увеличават допълнително. Целта е настаняваните там да се социализират, като им се помага за снабдяването с лични документи и в търсенето на работа, за да не чувстват аутсайдери, обясни д-р Маринова. За ремонтни работи в сградата на СУПЦ са предвидени 150 000 лв. от общинския бюджет.

2 нови услуги ще се предлагат от тази година във Варна, каза още председателят на социалната комисия. Първата е свързана със създаването на Център "Ранна превенция за предотвратяване на изоставането на деца с увреждания" с капацитет 40 места. В него ще се работи предимно с родители, общопрактикуващи лекари и родилни отделения. Целта е децата до 4 г. с риск от изоставане в развитието или с диагностицирано увреждане да се отглеждат в семейна среда.

Втората услуга предвижда създаването за първи път в страната на Център за социална рехабилитация и интеграция за лица, злоупотребяващи с алкохол или зависими с капацитет 25 места. В него ще се предлага комплекс от социални услуги, свързани с рехабилитация, социално-правни консултации, образователно и професионално обучение и ориентиране на хора, злоупотребяващи със спиртни напитки.
12 000 лв. са заложени за проектиране на преустройство на хранителния блок в АГ болницата (идеята е площите да се ползват от Домашния социален патронаж, от студенти и ученици). За традиционния Коледен благотворителен базар ще има 9600 лв.

130 варненци с увреждания ще получават домашни грижи в дома. При 60 от тях това ще става по едногодишен проект, който след това ще се финансира с общински средства. Останалите 70 получават услугата по линия на БЧК - Варна.
Бюджетът за социално осигуряване, подпомагане и грижи на община Варна за тази година ще е с близо 1 млн. лв. по-голям спрямо 2012 г. С колегите от финансовата комисия успяхме да отделим 100 000 лв. за нови услуги и капиталови разходи, обясни д-р Маринова.

Орязването на еднократните социални помощи ще създаде напрежение, но вече има нови правила за по-справедливото им раздаване. Истината е, че цели фамилии живееха години наред с пари от общината. Сега средствата се насочват към определени социални услуги в помощ на най-нуждаещите се, добави председателят на социалната комисия. Тя увери, че през т.г. ще се затегне контролът върху изпълнението на всички елементи на социалната програма, включително и при настаняването в общински жилища.

Източник: в. "Черно море"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varna-shte-ima-postoyanen-priyut-za-bezdomnici-415994
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.