Малък варненски виртуоз покорява световни върхове
Автор: Екип Varna24.bg 10:51 / 01.03.2013Коментари ()1234
© Черно море
Бивши и настоящи ученици от
НУИ "Д.Христов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В забързаното си всекидневие, натоварени с безкрайните си проблеми, често пропускаме да забележим малките звезди, които огряват бъдещето ни. Често забравяме, че децата ни са много талантливи, и улисани в дните си, пропускаме даже да им кажем браво. А те го заслужават. Във Варна има деца, целунати от Бога, дарени с чудото да правят живота ни по-красив и да ни карат да се гордеем с тях. Едно от тях е Емил.

Пет първи награди, две "Гран при", призове от 12 конкурса, концерти с Варненската, Шуменската и Врачанската филхармония, концерт-запис с Държавен симфоничен оркестър "Нова Русия" с художествен ръководител Юрий Башмет... Това са само малка част от постиженията на едно необикновено 12-годишно момче, родено край морето.

Шестокласникът Емил Бояджиев учи пиано в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна.
Свири от 5-годишен.

През 2006 г. постъпва в класа по пиано на Даниела Делева, а през 2007 г. е приет първи по успех в НУИ "Добри Христов". Едва 7-годишен участва в първия си конкурс - Международния музикален фестивал "Надежди, таланти, майстори" - Добрич. Съревновавайки се с над 300 участници, печели трета награда.

Най-големият му успех досега е голямата награда в XII международен телевизионен конкурс за млади музиканти "Лешникотрошачката" в Москва през 2011 г., един грандиозен проект на телевизия "Култура". Специалният приз, който получава Емил, е концерт-запис с оркестъра на Юрий Башмет и участие във фестивала "Москва посреща приятели".

Освен журито в този конкурс гласува и публиката, която му отрежда трето място.

"Това е един конкурс, специално създаден за талантливи деца. Той се провежда в 3 специалности - пиано, струнни инструменти и духови инструменти. Заявките се събират от цял свят по запис и се отбират по 16 деца във всяка група, които отиват в Москва. Тогава започва един много сложен тритурен конкурс. Той се излъчва директно по телевизията. Свири се с един от най-големите оркестри на Русия. Има много голям обществен резонанс, много е представително. До финала достигат само по три деца от всяка дисциплина", с вълнение и нескрита гордост в гласа разказва учителката по пиано на Емил, клавирната педагожка Мария Гинева.

Поглеждайки автобиографията на детето чудо, човек не може да остане равнодушен. Трудно е да си представим как толкова много талант се е събрал в едно дете.

На 7 г. Емил печели първа награда от конкурса "Върбан Върбанов" в Бургас, както и диплом "Много добре представил се" и награда от фондация "Люба Енчева" от конкурса "Светослав Обретенов" в Провадия.

9-годишен грабва първа награда от конкурса "Надежди, таланти, майстори" - Добрич, Албена. На същата възраст печели втора награда от конкурса "Млади виртуози" в София и първа награда от "Jeunesses International Music Competition" в Букурещ. Освен това през 2010 г. получава още трета награда от "Internationaler Klavier und Kompositions Wettbewerb-Carl Filtsch в гр. Сибиу, първа награда и специална награда от конкурса "Мила Михайлова" във Варна. Участва и в концерт с камерен оркестър "Анима" с диригент Константин Кукушев във Варна.

През 2011 г. изнася концерт с Варненската филхармония и печели втора награда от "7th EPTA-International Competition for Young Pianist" в Осиек, Хърватия.
Впечатляващо постижение на Емил през 2011 г. е "Гран при" и майсторски клас с концерт в Германия от конкурса "Надежди, таланти, майстори", Добрич, Албена. Отново през 2011-а 11-годишен той печели и специалния приз от конкурса "Лешникотрошачката" в Москва. Получава и "Гран при" с концерт във Виена от VIII международен конкурс "Франц Шуберт" - Русе. През тази година участва и в XII коледен музикален фестивал - концерт с Варненската филхармония.

Сред изявите му през 2012 г. са участия в концерти с Шуменската, Варненската и Врачанската филхармония, концерт по повод Деня на българската просвета и култура във Виена, концерт по повод откриването на XVII международен конкурс "Надежди, таланти, майстори" в Добрич, както и концерт по повод откриването на III национален конкурс "Мила Михайлова".

През 2011 г. Емил получава приза "Дарование 2011" от кмета на община Варна Кирил Йорданов. Миналата година печели и награда "Варна 2012" в раздел "Изкуство".

"Преди да започна да свиря на конкурс, се притеснявам, но когато засвиря, вече ми минава и давам всичко от себе си - споделя Емил. - Обичам да ходя по конкурси, да се съревновавам, но все пак повече обичам да печеля", признава с усмивка пианистът. Той също предпочита да свири с оркестър, отколкото соло.

"От доста малък тръгна на изяви. И е много радостно, че завършват успешно, но като че ли и отговорността става по-голяма. Въпреки крехката си възраст той израства много бързо професионално. Заедно с това расте и желанието му да участва в големи проекти. Отдаден на провокациите, той се захваща с музика, трудна не само за изпълнители на неговите години. Има желание да свири заедно с много от известните имена, до които се е докоснал. Аз много се радвам, че има възможност да свири и с големи оркестри. Много е важно да се запознава с хубава музика. Безспорно конкурсите са много хубаво нещо. Приятно е да победиш конкуренцията, която е голяма, а като спечелиш 2 пъти, е още по-приятно. За мен е важно как ще се развие музикантски, защото конкурсите са до време. Той все още се развива и не е тясно профилиран само в една област в музиката. Иска да опита от всичко", разказва за младия пианист Мария Гинева.

Извън музиката Емил е обикновено 12-годишно момче. Когато не свири, обича да чете книги. И чете много. Има и много любими автори. Започва да ги изброява почти без да поема дъх и е трудно да се запомнят всичките - Карл Май, Майн Рид, Дж. Р. Толкин, Дж. К. Роулинг, Александър Дюма, Жул Верн, Александър Беляев, Айзък Азимов, Марк Твен... На някого от любимите си писатели е прочел всички издадени у нас книги. "Тъй както обича да свири неща, които не са му по мярка, така и чете книги, които не са за възрастта му", през усмивка споделя Гинева.

Но с книгите интересите на малкия Емил не спират. Той се захласва по астрономията, шаха и историята. С пари от спечелените награди си е купил хубав телескоп и комплект окуляри. Типично за момчетата на неговата възраст обича много да кара и колело. Компютърните игри обаче не са му интересни, предпочита да излезе с приятели и да кара с тях.

Активно изучава и чужди езици. Разговаря свободно на английски, а немският му е в начална фаза.
А съревнованията и големите предизвикателства пред него тепърва предстоят. В момента Емо се готви активно за два конкурса през април - за немска и австрийска музика, и за един от най-престижните родни конкурси - "Панчо Владигеров" в Шумен.

В момента се подготвя и за друго събитие. Избран е да участва в концерта на Варненската филхармония на 21 март.

Източник: в. "Черно море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Maluk-varnenski-virtuoz-pokoryava-svetovni-vurhove-418972
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.