Миньорите излизат на протест
Автор: Екип Varna24.bg 11:39 / 04.03.2013Коментари ()1096
© Bulfoto
Миньорите излизат на протест във вторник. Причината е обявеното спиране на блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ "Марица изток 2", както и втори блок в ТЕЦ "Марица изток 1" и два от общо 4 блока в ТЕЦ "Марица изток 3". До това се стигна след намалено потребление в страната и спад в износа на ток. От Федерацията на независимите синдикати на миньорите се притесняват от предстоящи съкращения.

Повод за протеста на работещите във въгледобивните мини и ТЕЦ-овете е и изказването на министъра на икономиката в оставка Делян Добрев, че е "по-добре да протестират 500 миньори, отколкото хиляди по улиците".

"Ние не приемаме, че единственото решение е затварянето на българските топлоцентрали, особено това, че той заявява, че единственият изход е да се изключват "Бобовдол" и "Брикел" и да бъде намален делът на "Марица изток 2", защото имало задължение да се изкупуват зелени енергии, които са също много скъпи", коментира Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ.

Само в Западна България има около 5000 миньори, а в съпътстващи дейности около предприятията им са заети още 30 000 души, които също ще бъдат повлияни от спирането на работата, смятат от синдикатите.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Minyorite-izlizat-na-protest-419451
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.