Няма замърсяване на морето след сблъсъка на двата кораба
Автор: Екип Varna24.bg 14:12 / 08.03.2013Коментари ()1029
© Varna24.bg
Няма замърсяване на морската среда вследствие на сблъсъка между двата кораба край нос Калиакра. Това съобщи на пресконференция капитан Валентин Енчев, директор на "Морска администрация"-Варна.

Двата кораба "Лейди Гюл" и "Сейнт Катрин" са се сблъскали вчера в 17.24 часа на 9 мили южно от нос Калиакра в български териториални води, каза Енчев. Корабът "Сейнт Катрин" е плавал под флага на Коморските острови в посока Самсун, натоварен със слама на борда. Корабът "Лейди Гюл" е пътувал под панамски флаг и е бил без товар на борда. По-сериозни са пораженията на кораба "Сейнт Катрин". Има деформации по корпуса на левия борд. Другият плавателен съд вследствие на сблъсъка има лека пробойна над водолинията, което не е позволило навлизането на вода в кораба. При инцидента няма пострадали хора, няма и замърсяване на морската среда. Корабите на свой ход са пристигнали на пристанище Варна.

Екипажът на "Сейнт Катрин" е от осем души - украински граждани. Капитанът също е украинец. Екипажът на "Лейди Гюл" е от девет души - трима азербайджанци, четирима турски граждани и двама от Грузия. Капитанът е от Азербайджан.

Капитан Енчев каза още, че корабът "Сейнт Катрин" по време на сблъсъка се е движил в посока Бургас и оттам към Самсун. Времето тогава е било с нормална видимост, все още не е било тъмно и двата кораба са били във видимост. Сблъсъкът е станал от левия борд на "Сейнт Катрин".

Източник: Агенция "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Nyama-zamursyavane-na-moreto-sled-sblusuka-na-dvata-koraba-420356
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.