Във Варна ще честват световния бъбречен ден
Автор: Екип Varna24.bg 09:50 / 12.03.2013Коментари ()1024
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Поредното честване на световния бъбречен ден, организирано от Българската фондация "Бъбрек", ще се проведе на 14-ти март във Варна във факултета по фармация на Варненския медицински университет - начало 10 ч.

Симпозиумът съдържа следния ДНЕВЕН РЕД:

1.Проф.Август Хаидланд от университета във Вюрцбург, Германия: Болката при хронична бъбречна недостатъчност- неглижирано, но важно клинично усложнение.

2.Д-р Светла Стайкова: "Остро бъбречно увреждане".

3.Проф.Димитър Ненов: "Да преживееш не е достатъчно".

Целта на отбелязването на Световния Бъбречен Ден
е популяризиране на проблемите, свързани с бъбречните заболявания и нуждата от ранна диагноза, на който етап могат да се проведат защитни действия с оглед предотвратяване или отлагане на появата на терминална бъбречна недостатъчност.

Заболявания, като захарен диабет, артериална хипертония и други водят до терминална бъбречна недостатъчност - едно усложнение, което дава висока смъртност и изисква диализа и бъбречна трансплантация.

Очаква се болните от захарен диабет напр. да достигнат 360 милиона през 2030-та година, като поне 40 % от тях ще развият бъбречно заболяване и над 10 % ще достигнат терминална бъбречна недостатъчност. Затова ранното поставяне на диагнозата е от голямо значение.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Vuv-Varna-shte-chestvat-svetovniya-bubrechen-den-420992
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.