Появиха се нови плажове по Черноморието
Автор: Екип Varna24.bg 14:49 / 12.03.2013Коментари ()798
© Varna24.bg
Девствените плажове по българското Черноморие намаляват всяка година, което е причина много природозащитници да излизат на протести и да бранят тези кътчета с цената на всичко.

Сякаш разбрала заплахата от изчезващите плажове, природата изненадващо направи опит да си върне красотата.

Южното Черноморие ни е дарило с четири новообразувани плажа. Те са картографирани от геодезистите и описани в кадастралните карти, съобщава в."Черноморски фар".

Едното ново допълнение на плажната ивица се е образувало на курортния комплекс "Свети Тома" в Созопол. Други два - в "Свети Влас", а четвъртият, намиращ се на Маслен нос, до сега не е фигурирал в регистрите и това го е спасило от концесионери и бизнес интереси... до сега.

Областната управа на Бургас обаче е решила да не остави плажовете недокоснати. Взето е решение плажовете да бъдат раздробени на малки части, така че да се улесни даването им под наем. Още този сезон областният управител Константин Гребенаров ще вкара в сила идеята. Тя е вдъхновена от факта, че всяка година постъпват искания за стопанисване на определени части от плажната ивица, а в момента наемните такси и концесионната са твърде високи, за да бъдат наемани целите.

Все пак утеха за свободно плажуващите, които не искат чичко с казан царевица и гевреци да подвиква на кръгъл час и друг - с чантичка на кръста да им казва: "5 лева чадъра, 5 лева мястото за хавлия" има. Около двайсетина малки и неатрактивни плажа остават далеч от ръцете на бизнеса. До повечето достъпът е труден и те ще бъдат обявени за неохраняеми.

Оферти за раздробяване на плажната ивица е имало за къмпинг "Ахелой", чиято площ е 30 651 кв.м, "Поморие-почивни станции" - 28 465 кв.м и "Алепу", край ваканционно селище "Дюни" до Созопол с площ 218 620 кв.м.

Източник: в. "Труд"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Poyaviha-se-novi-plazhove-po-Chernomorieto-421106
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.