Снежни бури и студове продължават да сковават Централна Европа
Автор: Екип Varna24.bg 13:23 / 16.03.2013Коментари ()790
© AFP
Български тирове също попаднаха в снежния капан
Снежни бури и студове продължават да сковават Централна Европа. Лошото време се придвижва на изток и се очаква през уикенда да обхване и Балканския полуостров. В някои части на Източна и Централна Словакия е обявено бедствено положение, а обстановката е изключително тежка заради заледявания и обилни снеговалежи.

Поривите на вятър на места достигат до 80 километра в час, а видимостта е силно намалена. Лошото време предизвика хаос в транспорта. Затворени за движение са основни магистрали, не работи железопътният транспорт.

Валежите от сняг в района на австрийските Алпи се очаква да спрат, но буреносният вятър ще продължи и в следващите дни. Заради заледявания е затруднено движението по магистралите в Австрия. На граничния пункт с Унгария и в двете посоки движението е затруднено поради снеговалежи и многобройни пътно-транспортни произшествия. Летищата в Австрия обаче работят и не се съобщава за отменени полети.

Пътищата от републиканската пътна мрежа на Чехия са проходими при зимни условия, но шофьорите бяха посъветвани да са внимателни и да се съобразяват с пътната обстановка.

Голям брой туристически автобуси са блокирани заради снеговалежите в Унгария. Има групи блокирани българи, с които се поддържа постоянна връзка, съобщават от Министерството на външните работи. Силният вятър и ниските температури усложняват работата на спасителните екипи. Над 100 000 домакинства са без ток, а около 10 000 са останали без вода.



https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Snezhni-buri-i-studove-produlzhavat-da-skovavat-Centralna-Evropa-421840
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.