Фестивалът на пчелния мед продължава във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:35 / 17.03.2013Коментари ()1174
Фестивал на пчелния мед се провежда във Варна. За осми пореден път в морската столица се събират пчелари от цялата страна. По време на изложението, което е разположено на площад "Съборни", посетителите могат да дегустират пчелните продукти от откритите щандове.

Фестивалът продължава до 19 март, а в него участват над 20 пчеларски дружества.

Организатор на събитието е областната структура на Съюза на българските пчелари със съдействието на Областна администрация Варна и Община Варна.

Янко Янков председател на Областна пчеларска организация-Варна съобщи, че пчеларите имат желание фестивала да стане международен. Обмисля се изпращането на покани на производители от други страни. По този начин ще има база за сравнение на българския и чуждия мед.

Стойността на 1 кг биомед е около 10 лева, като цените на различните видове мед варират според тяхното качество, каза Валентин Атанасов, пчелар с 250 кошера в Еленския балкан. По думите му най-качественият мед е акациев, следван от мановия. "В момента на пазара се предлага рапичния мед, защото се сее много рапица. Масовите пчелни медове са слънчогледовия или така наречените полифлорни. Интересно е, че на този фестивал пчеларите предлагат пчелен восък, пчелен прополис, пчелен прашец, а най-добрите пчелари произвеждат пчелно млечице", каза още Атанасов. Той добави, че за миналата година цената на пчелен восък е достигнала 7 лева, прополис-50 лева, пчелно млечице-400 лева.

По думите на Атанасов страната ни изнася около 40% пчелен мед годишно, което е от 6000 до 8000 тона. Най-висок процент от този традиционен български продукт заминава за Германия. Българският пчелен мед е хит на външните пазари. Той е търсен най-вече в Европа. Причината за това е, че в България пчелините са разположени на хубави места, а медът се произвежда в по-малки количества, но с изключително високо качество.

Източник: dnesplus.com



https://www.varna24.bg/novini/varna/Festivalut-na-pchelniya-med-produlzhava-vuv-Varna-421920
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.