Спряха наредбата за "жълтите“ книжки
Автор: Екип Varna24.bg 09:25 / 22.03.2013Коментари ()803
Върховният административен съд отмени промените в наредба 39 и 40 на Министерството на здравеопазването, които връщат диспансеризацията на пациентите с психиатрични проблеми под нова форма. Това съобщи д-р Татяна Аврамова, специалист психиатър и управител на ДКЦ "Свети Иван Рилски" в район "Аспарухово". Решението на ВАС е от 19 март т.г. Спирането е временно, но на практика блокира влизането в сила на промените.

Първата ни жалба срещу готвените нормативни промени срещна отказ от страна на ВАС, но втората бе уважена, което е постижение за нас, коментира д-р Аврамова. На форум в София, организиран от "Колегиум частни психиатри" на 22 март, ще обсъдим нов проект за диспансеризацията, добави тя. Промените са изработени след срещи и дискусии между психиатрите от извънболничната помощ, болничните специалисти и експерти от Министерството на здравеопазването. Новото е, че специалист психиатър ще преценява дали пациентът подлежи на комплексно диспансерно наблюдение, като болният може да откаже регистрация, ако не е съгласен. Диспансеризацията ще е задължителна само при хора, които са опасни за себе си и за околните, каза още д-р Аврамова.

Ще припомним, че през януари т.г. 80 специалисти психиатри депозираха жалба до ВАС за преразглеждане на нормативните документи и евентуалната им отмяна. Мотивите бяха, че промяната е крачка назад и връщане към централизираното обслужване на пациентите вместо наблюдение и лечение в извънболничната помощ. Освен това въвеждането на комплексното диспансерно наблюдение ще доведе до хаос и ще наруши дълго изгражданата връзка с доболничните психиатри, предупредиха те. Така че дори и при леки психични разстройства пациентите ще трябва да бъдат регистрирани в специализираните болници, което след време може да им създаде сериозни проблеми при търсене на работа, издигане в кариерата и други.

Психиатрите предупредиха също, че достъпът до доболничните специалисти ще стане по-труден. Според тях само 1% от населението страда от тежки психиатрични заболявания и въпросните пациенти са опасни и агресивни. Пациентите с леки психични проблеми като нарушен сън, тревожност, невротични състояния са 3 пъти повече и досега те се лекуваха успешно в извънболничната помощ, без регистрация в обща база данни. Ако промените в наредба 39 и 40 бяха влезли в сила и в близко време се задейства планът за електронното здравеопазване, за всеки от тях щеше има информация, че е лекуван в психиатрия. Нещо, което нарушава правата на пациентите.

Източник: в. "Черно море"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Spryaha-naredbata-za-zhultite-knizhki-422857
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.