Варненските ученици вече пробвали и синтетичния наркотик "Спайс"
Автор: Екип Varna24.bg 14:25 / 10.04.2013Коментари ()1399
©
Марихуаната остава най-разпространеният незаконен наркотик сред варненските ученици. Тези резултати от проучване на общинската дирекция "Превенции" обяви д-р Борислав Станчев. Употребата на наркотични вещества запазва тенденциите си от предходни години и все още най-разпространената дрога сред тийнейджърите във Варна е марихуаната, следвана от амфетамините и кокаина.

Хероинът и халюциногенът LSD имат по-скоро екзотичен характер. Макар и в ниски стойности, синтетичните канабиноидни като "Спайс" например, вече са факт като употреба сред учениците. Съотношението между употребяващите момчета към момичета е 2:1. 37% от анкетираните, които са употребявали марихуана, споделят, че има голяма вероятност това отново да се случи през следващите 3 месеца. При "Спайс" близо всеки пети с предходен опит е готов да го направи пак.

Спрямо 2011 година расте интересът към амфетамините, но се понижава търсенето на екстази заради некачествената стока на пазара, коментира специалистът. За производството на амфетамини например се използват легални медикаменти. Те се приготвят в примитивни условия с помощни вещества и учениците нямат представа точно какво приемат. Това може да доведе до тежки интоксикации, които да завършат летално, посочи д-р Станчев. Той даде пример и с екстазито, което съдържа в повечето случаи синтетична дрога и наподобява екстази, но всъщност е крайно некачествен продукт.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenskite-uchenici-veche-probvali-i-sintetichniya-narkotik-Spais-426456
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.