Здравният министър: Разпоредих проверка на направленията
Автор: Екип Varna24.bg 12:12 / 12.04.2013Коментари ()508
© Varna24.bg
Здравният министър проф. д-р Николай Петров е разпоредил проверка на направленията за специалисти. Това съобщи той при посещението си в Бургас за откриването на новото инфекциозно отделение на бургаската болница.

"При нас постъпва информация за направленията от личните лекари и от директора на касата д-р Пламен Цеков. Има някакво недоразумение в информацията от едната и другата страна. Аз съм разпоредил една проверка към районните наши структури, за да видим дали това е така и в какъв обем е, ако това е така, кои точно направления са в недостатъчност, има ли пациенти, защото това няма да допусна, да останат без направление", категоричен бе той.

"На думи само, този казал, аз не мога да се доверя, защото искам да видя факти. Както д-р Цеков вчера донесе факти. Имаше за интензивното лечение, за болници, действително в някои болници има нарастване на обема. В други болници обаче има спадане на обема, което страшно много ме учуди", посочи д-р Петров.

Той обясни, че медиите са медиаторите между лекари и пациенти. Д-р Петров посочи, че преди седмица е имало тема за неплащане на инвитро процедурите като попита реторично защо тогава не се отчита.

"За да го плати някой трябва да го отчете. По информация на д-р Цеков наистина е плащано малко, но не са постъпили отчети. За всяко плащане, да излезе от Касата, трябва да дойде отчет", обясни здравният министър. Според него проблемът е в отчитането. "Трябва да си отчитат дейността колегите и ще си получават плащането", каза още той.

"Мъча се да имаме добър план, защото конфронтацията не е решение. Моят стил на работа е да се съберем заинтересованите страни д-р Цеков, лекарските организации, пациентските организации, както беше вчера извънредното заседание на тоя съвет, да чуем мнения. Аз съм човек от здравната система, аз не съм чист управленец, както сте свикнали да виждате министъра. И в този смисъл искам да има консенсус при решения. Дори, ако има косенсус да се изговори всичко тук и сега, другото е нагнетяване на напрежение, изкривяване на думи", заяви проф. д-р Петров.

Източник: Радио "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Zdravniyat-ministur-Razporedih-proverka-na-napravleniyata-426880
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.