Търговци измислиха нов трик - тройна печалба от ментета
Автор: Екип Varna24.bg 09:53 / 13.04.2013Коментари ()660
©
Търговци пробутват на щандовете си със скъпи биопродукти и евтини обикновени храни, в чието производство може да са използвани пестициди и химически торове. Те продават екоментетата с отличителния знак на ЕС - зеленото листо, като им надуват цените 2-3 пъти в сравнение с продуктите на пазара, алармираха от Българска асоциация "Биопродукти". Според данните на асоциацията магазини пробутвали сред оригиналните екостоки и обикновени продукти, купени на ниски цени от борсата. Най-лесно ставало с вносни продукти като цитруси от Гърция. На борсата кило портокали може да се купи за левче.

Опаковани със знак био цитрусите вече се продават по 4 лева.

Търговците пробутват вносно мляко от неизвестна марка, на която също слагали зеления отличителен знак. Потребителят лесно се подвежда, защото артикулът е на специализирания щанд. Литърът струва 5 лв., докато обикновеното мляко не струва повече от 2 лв.

Поне 50 фирми на българския пазар използват подвеждащи потребителите имена, че са произведени в екологично чисти условия, казаха от асоциация "Биопродукти". Продължава да е масова практиката при продажбата на важни за здравето продукти с лечебна цел да се използват в заблуда на хората представки като "био", "еко", "органично" и екологично чисто. Този трик се прилага за пчелния мед и за различните видове чай, твърдят от асоциация "Биопродукти".

Българска биоферма за оранжерийно производство е най-големият производител и износител в ЕС на сертифицирани краставици. Фирмата дори се е захванала с промишлено производство на калинки за нуждите на биоземеделието. Червените буболечки на точки се използват масово от биофермите като естествен враг на листните въшки. Биокултурите могат да се третират само с естествени материали срещу вредителите по растенията, като животински тор и други безвредни растителни препарати, разрешени за прилагане от ЕС.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Turgovci-izmisliha-nov-trik-troina-pechalba-ot-menteta-427008
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.