Преврат в Zamunda
Автор: Екип Varna24.bg 09:21 / 18.04.2013Коментари ()1188
©
Цял ден вчера за Zamunda се вихреха различни слухове из интернет пространството за хакване, открадване, вътрешни конфликти и т.н.

Няколко часа беше поддържана информация, че сайтът е бил хакнат, от стар backup файл е вдигнат негов дубликат и недоброжелателни лица държат потребителите и паролите на стотици хиляди хора. Макар и криптирани, те лесно могат да бъдат дешифрирани.

Известната информация досега, споделена от близки хора до ръководството, е, че на 11 април сайтът е бил "откраднат". На 14 април новият "собственик" изтрива правата на достъп на целия екип. Атаката е била вътрешна, дълго замисляна и извършена от човек, който е участвал в създаването на сайта.

Всичко това се случва при пълно неведение на обикновените потребители в продължение на дни. Новият "собственик", известен още като "break", публикува на 16 април в 18.00 часа следното съобщение:

Поради технически проблем в дейта центъра, където се намират сървърите на Zamunda.net, са възможни прекъсвания с тракера. Ако е необходимо, рестартирайте торент задачите си.

В последствие се публикува и това: Приятели, група хакери са свалили бекъп на сайта и е възможно да вдигнат няколко сайта с подобен дизайн и информация от предишните дни. Не се притеснявайте за паролите, те са криптирани и няма кой да ги види в чист вид.

Поради тази причина е затруднено влизането в сайта близките 2 дни. Работим по отстраняване на проблемите и се извиняваме за причиненото неудобство.

По-късно се появява и това съобщение: Екипът на Zamunda.NET НЕ ВИ препоръчва да вписвате акаунти и паролите си в подобни или копиращи Zamunda.NET страници. Zamunda.NET е само една, но ние не можем да гарантираме сигурността на акаунтите ви в случай, че се подведете и се логнете в хакерско копие на страницата ни.

Вече е официално потвърдена информацията, която може да се види и като масово съобщение на главната страница на Zamunda.net:

Скъпи приятели, през изминалите дни се случиха много неща. Мнозина от Вас си задават различни въпроси и търсят отговорите им в мрежата. Тук ще разберете истината! Този сайт беше жертва на ръководството си. Алчността и политическите амбиции на някои хора бяха на път да се възползват от широката аудитория на Zamunda.NET и да превърнат Вас потребителите в заложници на амбициозен политически проект.

След вътрешен преврат, тези нечестиви хора бяха отстранени от ръководството на сайта и правомощията им върху цялата система вече не им принадлежат. Ние не можем да допуснем свободата на p2p обществото да бъде застрашенa и употребена за популистки политически цели. Новото ръководство се ангажира да се бори с всички налични ресурси за запазване на независимостта на този сайт, неговото статукво и потребители.

Длъжни сме да ви предупредим, че бившата администрация на Zamunda ще се опита по всякакъв начин да попречи на работата ни и да си възстанови "загубеното". Тези хора разполагат с достатъчно пари и контакти за да не се откажат в опитите си да придобият отново контрол върху независимия ресурс на сайта и да продължат да го ползват за личните си цели. Te за нас са "група хакери", които ни заливат с ддос атаки, спам и пробват всевъзможни техники в опитите си да пробият обратно. Нашата мисия е да не го позволим. Ваше пък е решението кого ще подкрепите.

С уважение: Team Zamunda.NET

Сайтът е бил откраднат чрез официален имейл към домейна, през който са минавали всички плащани и важни кореспонденции. Чрез него собствеността на сайта е прехвърлена към нов собственик.

Междувременно екипът на Zamunda.NET се премества в дублиран сайт Zamunda.SE, който е изграден чрез стар бекъп. В новия си сайт те съобщават: Не са слухове и не е майтап - Zamunda ни беше открадната. Съзирамe иронията в това и след време ще се усмихвамe на сполучливите вицове по темата, но сега не ни е смешно. 

Дълго време изграждахме защита срещу външни атаки, но пропуснахме да се вгледаме в себе си - грешка, която без малко не ни уби и от която дълго ще се възстановяваме.

Словесните войни между двата конкурентни сайта най-вероятно ще продължат и през следващите дни, а какво ще се случи с рекламния бизнес на торент сайта - остава загадка.

В същото време се появи и друга версия за случилото се, чиято достоверност не бива да се подценява. Става въпрос за един от големите играчи на интернет пазара ни, който е имал желание да купи Zamunda, но сделката се е провалила, защото поисканата цена е била по-висока от предложената. Това накарало мераклията да премине към план "Б" и да финансира кражбата на сайта.

Източник: News.bg



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Prevrat-v-Zamunda-427893
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.