Около 60 000 души ще работят през шестте почивни дни около празниците
Автор: Екип Varna24.bg 18:26 / 02.05.2013Коментари ()1572
© Varna24.bg
За голяма част от българите шестте дни около Великденските празници са почивни, но за над 60 000 нашенци това не е така. По работните си места ще бъдат предимно заетите в туристическия и ресторантьорския бизнес.

Хиляди българи ще изкарат почивните дни около Великден на работното си място. Само в туристическия сектор заетите ще са около 60 хиляди души предимно в хотелите и ресторантите. Повечето от тях са от постоянния персонал на обектите, а останалите са наети само за празниците.

"Част от тях са в ресторантьорството в т.н. заведения за развлечение. Другите са тези в хотелиерството и които предоставят нощувки, разбира се и тези, които предоставят туроператорска дейност поради интензивния период също имат работници в агенциите. Основно по- активно работят морските и планинските курорти, но като цяло бално и спа хотелите са средно с най-висока заетост на работна ръка в този период.", обяснява Румен Драганов, директор на Института за оценка и анализ на туризма.

От туристическия сектор казват, че за тях няма празници. А поредните 6 почивни дни са добро начало на новия сезон. В туризма няма празници, за това трудът се заплаща двойно.

"Тези, които работят извънредно, получават заплащане за извънреден труд. Той може да бъде извън работната седмица, може да е в празничните дни и в дните на национален празник. Заплаща се от 50 до 100 % над надницата за съответния период от време.", съобщи още Румен Драганов.

От струпването на няколкото почини дни на загуба са единствено хотелите и ресторантите в големите градове, които се обезлюдиха. По празниците също ще работят хората, зареждащи банкоматите, тези които се грижат да не останем на тъмно, спешната помощ, полицията, пожарната и лекарите.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Okolo-60-000-dushi-shte-rabotyat-prez-shestte-pochivni-dni-okolo-praznicite-430545
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.