Екипите на "Спешна помощ" пристигали до пациента средно за 28 минути
Автор: Екип Varna24.bg 15:13 / 08.05.2013Коментари ()574
© Varna24.bg
Екипите на спешната медицинска помощ пристигат средно за 28 минути до подадения адрес. Във всеки един момент работят 400 спешни екипа на смяна - лекари, медицински специалисти и шофьори, като времето, за което те пристигат до пациента зависи от трафика, сезона, проходимостта на пътя, климатичните условия и инфраструктурата на региона. Това заяви д-р Ивиан Бенишев, началник-отдел "Спешна медицинска помощ" в Министерството на здравеопазването по време на пресконференция за изпълнението на проекта ПУЛСС. Според него средният достъп до пациента по т. нар. "златен стандарт" на спешната медицина е 20 минути, като нивото на подготовка и професионална квалификация на екипите ни не отстъпва на това на спешните екипи в САЩ и Европейския съюз.

Проектът: "ПУЛСС - Практически увод в лечението на спешните състояния", е за обучение на служителите в 28-те Центрове за спешна медицинска помощ и се реализира по ОП "Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г.", финансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. Той стартира през октомври миналата година, като досега са обучени 622 лекари, 1460 медицински специалисти и 1387 шофьори, подчерта Милена Григорова, държавен експерт в отдел "Проекти и програми" на МЗ и ръководител на проекта. По думите й общо до края на годината ще бъдат обучени над 6 500 служители на ЦСМП и допълнително 462 лекари и медицински персонал в спешните отделения на 33 лечебни заведения в страната.

Обучението се провежда в центъра на Университетската болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов", оборудван с високо технологични манекени и съвременна апаратура. Учебните модули са теоретични и практически, като идеята е лекарите да прилагат едни и същи знания, умения и стандарти в спешната медицина, независимо дали работи в Силистра или в Петрич, подчерта изпълнителният директор на "Пирогов" доц. д-р Стоян Миланов, който е и главен координатор на обучението по проекта.

Проектът: "ПУЛСС - Практически увод в лечението на спешните състояния", на Министерството на здравеопазването е на стойност над 6.2 млн. лв. и трябва да приключи в края на 2013 г. Освен обучението на спешните екипи, по него предстои да изготви интердисциплинарен медицински стандарт по спешна медицина, а в 28-те ЦСМП и 9 болници в страната - да се достави софтуер за кардиопулмонална ресусцитация.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Ekipite-na-Speshna-pomosht-pristigali-do-pacienta-sredno-za-28-minuti-431295
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.