Българска апаратура вече е в Космоса
Автор: Екип Varna24.bg 16:45 / 08.05.2013Коментари ()825
©
Български апарати вече са в Космоса и ще помогнат на астронавтите да проведат редица изследвания, съобщиха от БАН. На 19 април апаратурата, създадена от родни учени, е била доставена на Международната космическа станция. Един от българските прибори вече е инсталиран и работи без проблеми. Предстои включването и на останалите.

Монтирането на блоковете и антените на комплекса е отнело 6 часа на астронавтите от МКС, които са работили в открития Космос, обясняват от Института за космически изследвания и технологии към БАН.

Българската апаратура включва Сонда на Ленгмюр, с която се изследват параметрите на космическата плазма - температура, плътност и др. Чрез сферични датчици пък ще се измерва електрическия потенциал на модулите на станцията, което е особено важно при стиковката на космически кораби с МКС.

Българската апаратура е в състава на научен комплекс по Проекта "Обстановка", в който участват 7 държави - Русия, България, Украйна, Швеция, Великобритания, Полша и Унгария.

Освен това български датчици са монтирани на космическия спътник "Бион - М", който бе изстрелян на 19 април. Четирите датчика от България ще измерват слънчевата радиация. Данните ще имат много важно значение, особено при дълговременни полети, какъвто ще бъде бъдещият полет до Марс.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Bulgarska-aparatura-veche-e-v-Kosmosa-431332
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.