Не допуснаха около 260 зрелостници до матура по БЕЛ във Варненско
Автор: Екип Varna24.bg 09:20 / 21.05.2013Коментари ()1256
© Impact Press Group
Около 260 зрелостници не са допуснати до държавен зрелостен изпит по български език и литература във Варненско, съобщи за Дарик старши специалистът от Регионалния инспекторат по образoванието Венцислава Генова. Причината е, че не са завършили успешно 12-ти клас и имат двойки по някои от предметите.

"Имат слаби оценки и на поправителните изпити, които са им насрочени, не са успели да променят слабата оценка, а до матура се допускат само зрелостници, които успешно са завършили 12-ти клас, което означава по всички предмети да имат поне среден 3.", обясни Генова.

Общият брой на подалите заявление за явяване на матура тази година е 3993. Той е по-малък от миналогодишния заради по-малобройния випуск.

Зрелостниците полагат изпит с вече познатия формат. Той включва една част с тестови въпроси и една част с писане на съчинение. Максималният брой точки, който може да получи една работа, е 100.

Сериозни мерки са взети по отношение на сигурността при формирането на изпитния вариант. Той се генерира в Министерството на образованието в София. В Регионалния инспекторат е изпратен архивиран файл, който училището отваря със специална парола и да го разкодира с втора. И двата кода за достъп също са изпратени в днешния ден, обясни Генова.

Изпитните сгради в областта, в които се провежда изпитът, са 40. За такива са определени всички СОУ, профилирани и професионални гимназии. Те ще бъдат използвани също за втората и третата матура. Броят на учениците във всяка изпитна сграда е различен. Той се определя от това колко класни стаи са определени за изпитни зали. До 15 ученици са изпитвани в една стая.

Традиционно са взети мерки, за да се предотврати преписване в залите. В повечето от стаите има инсталирано видеонаблюдение. Тези без камери са малко и в тях се разпределят ученици в краен случай.

За спокойното протичане на изпитите на място следят квесторите. Те отговарят преди началото на изпита всички ученици да предадат мобилните си телефони за съхранение. Във Варненско няма училище, което да разполага със заглушителни устройства, посочи Генова.

През изминалата година няма установен случаи на преписване и на анулирани изпитни работи. В случаи, че все пак ученик бъде уличен в преписване няма ограничаване за явяване на следваща или по-следваща сесия. Зрелостникът се отстранява от изпитната зала, работата му се анулира и губи правото си да се дипломира в тази изпитна сесия, в която е засечен да преписва.




Още по темата: общо новини по темата: 12
29.08.2013 »
18.06.2013 »
07.06.2013 »
06.06.2013 »
05.06.2013 »
29.05.2013 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Ne-dopusnaha-okolo-260-zrelostnici-do-matura-po-BEL-vuv-Varnensko-433565
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.