От "Подкрепа" готови с план за излизане от кризисната ситуация в енергетиката
Автор: Екип Varna24.bg 16:16 / 27.05.2013Коментари ()1324
© Varna24.bg
Експерти на КТ "Подкрепа" са готови с план за излизане от кризисната ситуация в енергетиката, който ще бъде изпратен до парламента, новия кабинет, президента и заинтересованите институции.

Планът представя настоящата ситуация в енергетиката, мерки за стабилизиране, възстановяване на износа на електроенергия до максималния размер, реструктуриране на енергийния микс от производствени мощности за регулирания пазар, оптимизиране на управлението и други мерки. Целта е да се стабилизира и да работи системата, и да се удържат цените на електроенергията, посочи лидерът на синдиката Константин Тренчев, цитиран от БТА.

От КТ "Подкрепа" предлагат да има обособено министерство на енергетиката. Ако системата не бъде незабавно реструктурирана, реалното увеличение на цените на електроенергията за потребителите от 1 юли ще бъде 35-40 процента, сочат изчисления на синдиката.

"Изправихме се пред колапс на енергийната система поради сврхинсталиране на мощности и невъзможност да се изнася, както и от безконтролно въвеждане на такси и добавки върху износа. Това направи българската енергийна система неконкурентоспособна на външните пазари", коментира Ангел Божилов - главен експерт на синдиката по енергетика.

"Една от най-важните мерки, които трябва да се предприемат според конфедерацията, е извеждането на двете скъпи американски централи - ТЕЦ "Марица - Изток 3 Контур Глобал" и ТЕЦ "АЕС Гълъбово", от българската енергийна система и насочване на производство им към Турция. Това би решило незабавните проблеми в системата и ще намали значително цената на енергийния микс за обществения доставчик", посочи Божилов.

От синдиката предлагат още България да стане пазар за зелени сертификати, които постепенно да заменят ценовите добавки, като задължителното им изкупуване да е съобразно степента на замърсяване на околната среда. Друга предлагана мярка е преструктуриране на НЕК и разделянето й на отделни дружества, като резервите на компанията се насочат към енергийно бедните домакинства /които дават повече от 10 процента от доходите си за ток/. Битовото потребление на ел.енергия да се класифицира на три степени - до 150 кв/ч, от 150 до 500 кв/ч и над 500 кв/ч на месец, като цената на нощната тарифа да се намали значително спрямо дневната.

Предлага се още да бъде удължена експлоатацията на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" с 10 години. Инвестицията за това ще бъде между 220-250 млн. евро, като за този период двата реактора ще могат да произведат около 140 млн. мегаватчаса електроенергия.

Според изчисленията на синдиката с предлаганите мерки разходите в системата ще се намалят с 1 милиард лева годишно, или 25 на сто.

Източник: Dnes.bg




Още по темата: общо новини по темата: 341
07.09.2023 »
01.07.2016 »
30.06.2016 »
28.05.2016 »
01.04.2016 »
27.11.2015 »
предишна страница [ 1/57 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Ot-Podkrepa-gotovi-s-plan-za-izlizane-ot-krizisnata-situaciya-v-energetikata-434642
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.