Във Варна представиха система за опазване на околната среда на Черно море
Автор: Екип Varna24.bg 11:56 / 05.06.2013Коментари ()947
© Varna24.bg
Обща вътрешнорегионална система за мониторинг на защитата и опазване на околната среда на Черно море беше представена във Варна. Ръководителят на проекта Ивелина Кръстева отбеляза, че проектът "Еко сателит" се фокусира върху защитата и опазването на екосистемата на Черно море като поставя акцент върху речните делти и защитените рони на бреговата ивица.

Той се занимава с екологични проблеми, представляващи опасност, която не може да бъде решена самостоятелно, а само с обединени усилия. Основните дейности по проекта са проектиране и разработване на системна архитектура, което включва прегледна научна, техническа и правна рамка за мониторинг на околната среда, проектиране на монторингов протокол и адаптиране на иновативни технологии за мониторинг на околната среда на Черно море.

Предвижда се и развитие на геобаза данни и тяхното събиране, като и събиране и обработка на текущи исторически данни, определяне на най-подходящия тип данни за оползотворяване мониторинга на околната среда и тестване на компонентите на системата и геобазата данни в текстови обекти.

"Предвиждаме и развитие на интегрирана, многостепенна система за мониторинг, като и прилагане на системата в обекти за демонстрации", посочи Ивелина Кръстава.

Тя допълни, че проектът е започнал през месец октомври 2011 г. и е с продължителност 24 месеца. Общата му цел е създаването на цялостна вътрешноинтегрална система за екологичен мониторинг на басейна на Черно море. Системата ще се възползва от технологичните архиви, представени от сателитни данни и геометрични съоръжения.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Vuv-Varna-predstaviha-sistema-za-opazvane-na-okolnata-sreda-na-Cherno-more-436178
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.