Холандски изследователски кораб идва на научна експедиция в Черно море
Автор: Екип Varna24.bg 16:08 / 05.06.2013Коментари ()529
© Varna24.bg
Правителството разреши научно-изследователският кораб "Pelagia", плаващ под холандски флаг, да пребивава в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона у нас в периода от 7 до 24 юни т. г. за извършването на океанографска експедиция по програмата "PHOXY". Дейностите по реализацията на програмата се финансират от Netherlands Organisation for Scientific Research и European Research Council. В проекта участват и партньори от САЩ, Австралия, Румъния и Турция.

Целта на експедицията е да се получи по-добра представа за взаимодействието между елементи като фосфора, желязото, мангана и въглерода в различните окислително-редукционни слоеве във водния стълб и утайките. Специално внимание ще се обърне на промените в качеството на органичната материя по редокс слоевете, обусловени от измененията в цикличността на тези елементи и значителното въздействие, което оказват върху морската екосистема.

Научните изследвания, които са предназначени изключително за мирни цели и за разширяване на познанията за морската среда, ще се извършват чрез безопасни методи и средства.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Holandski-izsledovatelski-korab-idva-na-nauchna-ekspediciya-v-Cherno-more-436275
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.