Строежът на Иракли не застрашава черноморския бряг, смятат вещи лица
Автор: Екип Varna24.bg 19:29 / 11.06.2013Коментари ()2906
©
Резултатите от извършена съдебно-техническа експертиза могат да доведат до решение на Административния съд в Бургас, с което да бъде отменена забраната на ДНСК за строеж на плажа в Иракли. Строежът бе спрян в началото на годината след сигнали на природозащитници, които алармираха, че се унищожава българското Черноморие. Пред състав на Административния съд в Бургас вещото лице по делото изрази становище, че няма извършени нарушения, заради които обекта да е замразен, а архитектите са изготвили проект, който в максимална степен щади природата по българското Черноморие.

По време на второто заседание по делото, в което Инвеститорите на туристическия обект на дюните в Несебър и ваканционния комплекс на плажа в Иракли обжалват заповеди на ДНСК, с които през януари строителството бе спряно, бе изслушана експертиза, изготвена от архитект с 22 години стаж. Вещото лице смята, че нарушения няма.

"Това, което е започнато до степента, която е изградено, не намирам никакви промени, в сравнение с одобрената проектна документация. Не смятам, че чрез изграждането на комплекса се нарушава разрешените параметри в оценката на РИОСВ. Даже нещо повече, за мене те са занижени от това, което им е било позволено.", обяви арх. Веселка Ангелова-вещо лице.

От фирмата-инвеститор обаче не се задоволиха само с това мнение. Те поискаха изрядността им да бъде доказана и с еко-експертиза.

"Експертизата трябва да даде отговор на въпроса има ли отклонения от строежите в атакуваните от РДНСК строителни разрешения и тези, по решението за ОВОС. Защото не само, че няма абсолютно никакви отклонения, напротив - новото строителство е много по-щадящо за околната среда и такова строителство в България би следвало да се адмирира.", смята Мима Кънева- адвокат на фирмата-инвеститор на Иракли.

Юристите на ДНСК- Бургас отказаха да коментират пред екипа ни експертизата. Председателят на съдебния състав, обаче бе категоричен, че ще се произнесе в кратък срок на закрито заседание.

Докато съдът вероятно в рамките на месец, ще се произнесе по казуса със забраната за строителство на Иракли, то решението по другото дело за спряния строеж върху дюните в Несебър обаче се отлага за есента.

"Не успях да извърша в срок възложената ми експертиза, тъй като в община Несебър е иззета цялата проектна документация по разпореждане на Следствена служба към Окръжна прокуратура-Бургас.", обяви арх. Веселка Ангелова-вещо лице.

Експертизата се очаква да бъде представена на 30 септември, което означава, че до тогава върху несебърските дюни не може да се строи.



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Stroezhut-na-Irakli-ne-zastrashava-chernomorskiya-bryag-smyatat-veshti-lica-437264
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.